Светият отец е на 6-дневна визита в страната

По време на визитата си в Канада папа Франциск получи нестандартен подарък – украшение за глава, традиционно за коренните жители на страната. Един от лидерите постави пищния аксесоар на главата на Светия отец под бурните аплодисменти на публиката в провинция Албърта.

Папата е на 6-дневно посещение в страната, за да се извини за десетилетията на злоупотреби в католическите институции. Сред жертвите са и деца на коренното население на Канада. Някои от тях са били отнети от семействата си в резултат на политика, определена като "културен геноцид".

Папата пристигна в Канада, за да се извини за насилието срещу коренното население

„Съжалявам”, каза 85-годишният понтиф, който остана седнал, докато произнасяше обръщението си на мястото на един от печално известните бивши интернати за деца от коренното население.

„Смирено моля за прошка за злото, извършено от толкова много християни срещу коренното население”, каза папата, като официално призна, че „много членове на църквата” са сътрудничили в „културното унищожение и насилствената асимилация”.

На срещата с папата присъстваха стотици хора от коренното население, много от които - облечени в традиционни одежди. На мястото беше и канадският премиер Джъстин Трюдо и Мери Саймън - първият генерал-губернатор на страната от коренното население.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.