Коментират икономистът Евгений Кънев, юристът Мария Шаркова и музикантът Дани Милев

Мизерни условия в детското инфекциозно отделение към УМБАЛ „Св. Марина” във Варна. За това сигнализира майка на 11-месечно бебе, което се е лекувало там. Златина Станкова разказа пред NOVA, че е била шокирана, когато е разбрала, че има режим на водата. На етажа има само една баня с тоалетна, „В инфекциозно отделение всеки отива с различно заболяване, а ползваме една тоалетна”, обясни Златина. В отделението е имало и COVID болни. В писмо до NOVA от болницата обясняват състоянието на сградата с липса на средства.

Мизерия, мухъл и режим на водата в болница във Варна (ВИДЕО)

„Това не ме изненадва. В такова състояние са много инфекциозни клиники в различни болници”, каза юристът Мария Шаркова в предаването „Пресечна точка”. „Една от причините е, че дълго време инфекциозните болести като специалност бяха неглижирани, подценявани. Няма достатъчно специалисти в тази област. Но се подценяваше и по отношение на стойността на клиничните пътеки”, обясни още тя. „Много отделения са в този вид. Изключително опасно и тревожно е, че тези клиники, в такова състояние създават сериозна опасност от възникване на вътреболнични инфекции. Това са често щамове, резистентни на редица антибиотици. Може да се окажем приети за лечение на едно заболяване, а в крайна сметка да се сдобием с друго и с повече дори. Болниците са длъжни да вземат мерки за предотвратяване на вътреболничните инфекции, защото те носят отговорност в случай, че пациент се зарази. Имам доста дела в тази насока и все повече хора се обръщат към мен с подобни случаи”, каза Шаркова.

„При личното ми посещение в болницата ми направи впечатление, че администрацията е доста добре ремонтирана. Жалко, че когато са я ремонтирали, не са останали средства и за инфекциозното отделение за деца”, заяви още Мария Шаркова.

Според икономиста Евгений Кънев в здравната система има много пари. „Политиката на пътеките и Здравната каса е опорочена”, смята Кънев. „Цялата система следва парите, вместо пациента”, каза той. Според него трябва да има електронни досиета и проследяване на реалните заболявания. „Всички финансови стимули са изкривени да се печели, а не да се лекува”, заяви Кънев.

„В държавните болници има структури, които не са печеливши, и се отделят средства от по-печелившите структури”, обясни Шаркова. „Това затруднява държавните болници. Държавните болници имат и доста остаряла материална база, изключително трудно се ремонтира. Да, частните болници не са длъжни да поддържат определени отделения. Но и държавните не са длъжни да имат инфекциозно отделение. Но те имат и една социална функция”, обясни Шаркова.

„Все още, може би дълго ще продължи това, да имаш човек. Все още разчитам, че имам приятели в тази сфера и има на кого да се обадя. Но това не трябва да е така. Това, което видях на кадрите, ме огорчава и втрещява”, коментира музикантът Дани Милев.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.