В над 35-градусовият следобяд в Благоевград работата по строежите не спира

Работа на припек. В горещото време в последните дни експерти съветват да се крием от слънцето, но когато заплатата зависи от това, се налага горещините просто да се изтърпят. Само че понякога това застрашава здравето ни и затова експерти препоръчват задължителни мерки при дълго стоене на открито, особено когато стоенето е съчетано и с работа.  
 
В над 35-градусовият следобяд в Благоевград работата по строежите не спира. Притиснати от срокове и чакайки надници мъже по скелета и покриви борят горещото време с много пот и с много воля.
  
Техническите ръководители на обектите опитват да осигуряват условия за работа в горещините. Но мерките, каквито и да са те, няма как да донесат прохлада на строежа. 

На част от строежите са променили работното си време. И в името на това да бягат от следобедния припек, работниците стават по-рано, за да работят на хладно.  

Според Световната здравна организация хората работят най-ползотворно при температура между 16 и 24 градуса. Следобедният юлски термометър обаче категорично и всеки ден прехвърля 30 градуса, а тогава според експертите рискът от трудови злополуки се увеличава с между пет и седем процента. И затова на строежите се почива извънредно.  
 
На строежите майсторите не приветстват идеята за бърза работа, защото често се получават грешки. И затова, въпреки високите температури, се работи без промяна в графика.
  
Освен строителите, сред най-засегнатите от жегите са и хората, заети в шивашката индустрия. Обикновено те работят в огромни халета, в които понякога се пести от климатизация, а това води до непоносим задух в помещенията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.