Демонстрацията в София започна в 09.00 ч.

За втори пореден ден се очакват протести и блокади на пътните фирми в цялата страна. В столицата демонстрациите започнаха в 9 часа на две различни локации – на Околовръстния път и пред Народното събрание. Протести ще се проведат още във Варна, Бургас, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград и Монтана. 

От фирмите настояват да им бъдат изплатени парите за вече извършени от тях ремонти. Искат и занапред подобни проблеми да се решават не от Народното събрание, а от Министерския съвет. 

 

 

Като аргумент посочват отменено заседание на Регионалната комисия в Парламента, на което депутатите е трябвало да вземат решение как да се изплатят парите. Според Стефан Чайков при сегашните обстоятелства реалистично е да бъде прието изменението в закона за обществените поръчки, което да разреши на следващия МС да приеме методиката за индексация и да се спасят редица строителни обекти. Под риск са поставени близо 10 млрд. лева. 

ПГ на ИТН се срещна с протестиращите и казаха, че Настимир Ананиев е "пионка" и проблемът на протестиращите е МС.

Пътни строители блокираха пътища в 20 града в страната (ВИДЕО+СНИМКИ)

На АМ "Марица" в Хасковско пътните строители продължават да изразяват недоволството си, но вече на цели три точки. Освен на пътя Хасково-Димитровград, на двете места на АМ "Марица" -  при пътен възел Симеоновград и при пътен възел Харманли. Според протестиращите разширяването се дължи на липсата на реакция у управляващите. Движението няма да бъде изцяло спирано, а само забавено.

АМ "Струма" демонстрантите също се събират на протест. Днес хората са се събрали без тежкотоварните си машини и ще протестират пешеходно. Те призовават да им бъдат изплатени законно изработените средства.

Тежкотоварна техника тръгна по пътя към Бургас и сериозно затрудни движението. "Имаме да получаваме още 14 милиона лева за АМ "Тракия". Ние сме си изработили тези пари. Настояваме и за спешна индексация на парите в строителството . Защото в момента изпълняваме поръчки по договори на стари цени, а всички материали и суровини са двойно поскъпнали", заяви Атанас Пехливанов от "Автомагистрали - Черно море".

Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.