Средната възраст за първа среща с леките наркотици е 14 години

Нова притеснителна статистика за българските ученици показва, че близо 15 на сто от децата са посягали към дрога, а средната възраст за първа среща с леките наркотици е 14 години. Това показва проучването на Националната пациентска организация. Първо тийнейджърите пробват така наречените инхаланти, сред които е и райският газ.

След една безсънна нощ – първо в Бърза помощ в Правец, а след това в линейка на път към токсикологията на „Пирогов”, изминалите 24 часа за семейството на Елица Йорданова преминават по-спокойно. По-малкият й син вече е у дома, буден е и се възстановява. 

15-годишен изпадна в безсъзнание след употреба на райски газ и алкохол (ОБЗОР)

„Ние сме го пуснали с приятели да се разхожда. Имаме му доверие. В Правец е тихо, почти няма шанс такова нещо да се случи. Не сме очаквали заведение, което през деня работи като кафе, вечерта да е дискотека”, каза майката на 15-годишното момче.

Тестът с дрегер на тийнейджъра показва 1,43 промила алкохол в кръвта. Количеството вдишан райски газ обаче не може да се установи.

НС забрани продажбата на райски газ на лица под 18 г.

„Доколкото може да си спомни, видял е, че работи дискотека - влязъл е вътре. Имало е чаши и бутилка с водка - решил е да опита. Разбрахме, че вътре се е продавал също райски газ – и това е употребил”, разказва Елица Йорданова.

Семейството на момчето живее в Холандия и се прибрало у дома само за лятната почивка. „В Холандия не може да се стигне до такова нещо, не ги пускат в дискотеките до 21-годишна възраст”, категорична е майката.

У нас обаче проблемът е все по-често срещан. Според последното проучване на пациентската организация сред ученици най-голям процент прибягват до марихуана, амфетамини и кокаин. Според д-р Станимир Хасърджиев децата у нас не са подготвени за среща с наркотични вещества. „Голяма част от тях смятат, че е абсолютно безвредно да се пуши марихуана”, каза още той.

До момента при проверки по Черноморието и в столицата контролните органи са установили над 10 заведения, в които се предлага райски газ на непълнолетни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.