Постройките се намират на територията на бившите военния поделения на града

Взривове и пожар в оръжейни складове край Карнобат. Първата експлозия е отекнала в 4 часа в нощта срещу неделя. Постройките се намират на територията на бившите военния поделения на града, които сега се стопанисват от фирма ЕМКО и бизнесмена Емилиян Гебрев. Няма пострадали при инцидента, но полицията и пожарната остават на крак.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Сигналът за пожара в местността "Чобан дере" е подаден от охранителите на складовата база около 03.30 ч. в нощта срещу неделя. Към мястото на инцидента се отправил един противопожарен автомобил с двама огнеборци. Те са пресрещнати от двама пазачи на частни складове за съхранение на боеприпаси, разположени в местността, които заявили, че в него има пожар и за това са се изтеглили на безопасно място.

„Тепърва, когато бъде разрешен достъп до базата, ще бъде изяснено от какво е причинен”, заяви Славчо Димиев – представител на фирма „ЕМКО”.

Междувременно от склада, обезопасен със стабилна ограда и отдалечен от другите три склада в района на достатъчно разстояние, започнали да се чуват гърмежи. Последният бил около 05.00 часа в нощта срещу неделя.

„Това са артилерийски боеприпаси, които са на въоръжение в нашата армия и са остатък от договори с фирми-износители и т.н, които по някакви причини не са се осъществили”, уточни Димиев.

Мястото е далеч от населени места, най-близо е Карнобат на около 10 километра. Затова дори и Исмаил, който всеки ден е със своето стадо в района, не е чул нищо. „Страх ме е, имам добитък. Нищо не съм чул”, каза той.

От Община Карнобат обясниха, че пряка опасност за населението на града няма.

„Основното е, че няма никаква опасност за населението на града, нито на околните села. Обектите се намират извън града. Районите са отцепени. В момента вече е потушен пожарът, няма огнища”, заяви Стефка Иванова – зам.-кмет на Община Карнобат.

Специализиран дрон е извършил няколко полета над запалилия се оръжеен склад. Съмненията на собствениците са за умишлени действия.

„Това е охранявана зона. Охраната е въоръжена и достъпът е ограничен”, съобщи Славчо Димиев.

Гебрев за взривовете в складовете край Карнобат: Няма как да са се запалили сами

Пред NOVA собственикът на ЕМКО Емилиян Гебрев заяви, че вероятността за самовъзпламеняване е нищожна.

„Практически съм твърдо убеден, че няма как да се случи такова нещо, защото има определени изисквания, които трябва да се спазят и когато се спазени – просто няма как да се случи такова нещо. Все едно чешмата ви е затворена, а вкъщи да стане наводнение”, каза той.

Запитан дали има хора, които имат интерес от това, което се случва в момента, Гебрев отговори: „След като се случва – значи имат интерес. То така от самосебе си няма как да се случи”.

Към 19 часа районът на пожара беше все още отцепен. В ранния следобед започнаха огледи, в които участват служители на ДАНС, полицията, пожарната и на фирмата-собственик.

Разследването трябва да изясни дали експлозиите и последвалият пожар са причинени от умишлени действия.

Информация: Елена Танева, Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.