Двамата получиха специалната награда на юбилейното издание Двамата получиха специалната награда на юбилейното издание на кинофестивала в Кан

Във филма "Тори и Локита" белгийското режисьорско дуо Жан-Пиер и Люк Дарден разказват една история за силата на духа, непримиримостта, невинната и чиста любов и изпитанията, които води след себе си. Едно враждебно общество, в което имигрантите не пасват. Където ги гледат с подозрение, снизходителност и неуважение.

Една борба срещу стереотипното мислене, срещу предразсъдъците и тежестта на това да си аутсайдер. Но и история, разказваща за героизма, роден от реализма, за любовта, която е над всичко, за вътрешната светлина, която ни води напред когато не ни остава друго. Обетованата земя или земята на разбитите мечти по пътя към семейно благополучие, изпитанията като начин да бъдем по-силни или като урок до живот?

"Маскарад" - история за любовта по сметка събира едни от най-популярните френски актьори

Според Люк Дарден те са две непълнолетни деца, които са събирателен образ на хората без семейства, които идват от различни краища на света в Европа, в търсене на по-добро бъдеще. "Историята им се върти около това да направят всичко възможно да получат документи за Локита и да продължат живота си. Те имат голямо приятелство, там откриват покой далеч от близките си. Това е история за възхвала на приятелството, което дава сили да се изправиш пред целия свят. Поуката е да разпознаеш човешкото същество в чужденеца", обясни той.

По думите на Жан-Пиер Дарден целта е да се покаже как любовта им един към друг помага да живеят в тежките условия. "Противопоставяме приятелството им на реалността. Заради липсата на документи Локита попада в мрежите на нелегалните дейности, принудена да оцелее. И тя успява благодарение на Тори и любовта им", разкрива той. 

Двамата получиха специалната награда на юбилейното издание на кинофестивала в Кан.

Цялото интервю гледайте във видеото. 

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.