Тя се проведе в лагера Space Camp Turkey в Измир, изграден по модел на НАСА

4 деца от Сливен се върнаха с победа от международната младежка космическа програма Space Camp Turkey. Всички са ученици от Природоматематическата гимназия "Добри Чинтулов" в града - Симона Василева е от 9.г клас, а Добромира Стоянова, Галина Илиева и Антонио Русинов - от 7.б.

Те бяха отличени за най-добро представяне в Mission control по време на учебния лагер, изграден по модел на НАСА в турския град Измир. Той с епроведе в последната седмица на юли като целта му е да разшири интереса на учениците към науката и да ги запали по Космоса, комическите изследвания и технологии.

В лагера децата тренират на реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Така те научават каква е подготовката на астронавтите – физическа, интелектуална и психическа. Обучението включва още конструиране и изстрелване на свой собствен модел на ракета, симулиран модел на живеене на борда на Международната космическа станция, използване на технологии, за да се проектира и изгради футуристична марсианска колония, стартиране на симулирани мисии до Международната космическа станция и извън нея, комуникация във водна среда. 

След преминаване на програмата участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Симона, Добромира, Галина и Антонио са втората поредна група ученици от сливенската математическа гимназия, които се включват в обучението в Space Camp Turkey. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За ощеновини харесайте и страницата ни във Facebook.