Нели Тодорова обобщава политическите събития от седмицата

Това е седмицата на новата власт. Президентът разпусна НС и назначи нови  21 служебни министри. Те получиха и първите си задачи, заедно се сблъскаха и с първите си проблеми. Какви бяха заръките на президента? Първото, което каза на министрите си Радев,  е да не допускат страната да бъде въвлечена в конфликта в Украйна. Заедно с пренареждането на депутатите започна и пренареждане на знаковите жълти павета. 

Оказва се, че между политиката и реденето на паваж има много общо. Майстора на паветата Митко Митов е категоричен - важна е основата, важно е и как се напасват паветата, важно е и кой ги реди.

“Съвсем като в парламента, различни партии различни представители, различни павета”, сравни ги Митко Митов.

Напрежение между сегашни и предишни управляващи заради газовите доставки

И съвсем като при вдигането на паважа, новите служебни министри се натъкнаха на изненада. Уж сигурните газови доставки - се оказаха не съвсем сигурни. “Заговорихме за връщане към руското синьо гориво, а новата власт, оказа се, сънува кошмари за студена зима. 

“В моите кошмари, и в кошмарите на “Електрохолд” със сигурност има такива ситуации, ние имаме лоши кошмари”, заяви в ефира на NOVA Еленко Божков. 

“Прословутите договорени седем танкера всъщност не са договорени, а в момента сме на ниво "оферта”, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов. 

Лорер: Служебното правителство постави рекорд за възбуждане на гражданско недоволство

Бившият енергиен министър Александър Николов обаче бе категоричен, че ако страната ни реши - ще ги получи веднага. "Или денонощната им работа не е довела до каквото и да е разбиране за това, което са видели или е опит за някакъв пиарски ход, който е меко казано странен", каза Николов. На това президентът Румен Радев отговори със сравнение между ПП и ГЕРБ. 

"Там където пиарът е бил повече от работата, наследството винаги е тежко. Така беше след кабинета "Борисов", който разхвърля едни тръби по полето и те ръждясваха с години. Така е и след кабинета "Петков", заяви Радев.

Само ден след стъпването си в длъжност новата власт смени областните управители, а след това и шефовете на НАП и Агенция "Митинци". 

Политическите реакци след рокадите във властта (ОБЗОР)

А Потенциалните нови обитатели на парламента вече загряват за битката на 2 октомври. Вече е ясно и колко ще струва пренареждането на депутатите в Народното събрание. За изборите на 2 октомври ще похарчим над 70 милиона лева. А Митко Митов е сигурен, че неговият ремонт ще издържи по-дълго от този вътре в парламента.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.