Очаква се помощ да получат над 300 хиляди българи

Шоковото поскъпване на природния газ в рамките на година, вече се отрази и на всички останали ресурси за отопление, като част от тях са поскъпнали два до три пъти. Държавата обмисля спешни мерки за подпомагане на потребителите през зимния сезон. Часове ни делят от окончателното решение на регулатора – с колко ще скочи цената на синьото гориво. Ако прогнозата за 60% поскъпване се сбъдне, газът ще достигне рекордните почти 300 лева за мегаватчас. Което на практика ще се отрази на всичко.

Ценовата картина вече се промени, спрямо миналия сезон и за отопление ще плащаме много повече. Дървата за огрев са двойно по-скъпи. Кубикът гони 200 лева. При някои екологични алтернативи разликата е дори тройна. Например тон пелети започва от 900 лева.  Цената на твърдото гориво също се покачва. От сряда тон въглища струват с 50 лева повече от вторник, тъй като от часове в Европа важи забраната за внос на въглища от Русия. Месечната сметка за отопление с климатик, пък, няма да падне под 100 лева показва грубата сметка.

Социалният министър: Ще предложим увеличение на минималната работна заплата

Всичко това идва на фона на последната притеснителна статистика от Европа. Всеки четвърти българин дори и в момента не може да си плаща сметките. За да могат да си позволят топла зима у дома, Росица и семейството й вече са се снабдили с дърва за огрев. Макар и трудно.

“Eдва осигурихме 5 кубика. Tова е много недостатъчно. Kак ще ни стигнат?”, пита Росица Попова, жител на гр. Благоевград.

Дървата им стрували по-скъпо тази година. Но не цената ги притеснява най-много. Недостигът е сериозен, а интересът все по-голям, отчитат от Югозападното държавно предприятие.

„Само за началото на 2022 година до 31 юли Югозападното държавно предприятие е предоставило над 50 хиляди кубика дърва за хората. В сравнение с 2021 година са с 23 хиляди кубика повече. Няма как да бъдат снабдени всички”, твърди инж. Юлий Сираков, началник отдел „Опазване на горските територии” към ЮЗДП.

Този дефицит води след себе си и недостиг на пазара на пелети – където цените също летят нагоре. Но заради прогнозите за тежка зима, всеки се подсигурява от по-рано. А който и вариант да изберат, домакинствата ще трябва да заделят повече за отопление, отчете пред NOVA служебният земеделски министър.

Колко пари са нужни за издръжката на 3-членно семейство в България?

„При тази криза с горивата, разбира се, цените растат”, заяви Явор Гечев, служебен министър на земеделието

Но държавата се заема да помогне на тези, които са в най-тежко финансово положение. „Подсилваме добивите, реорганизация кой да получава дадената дървесина и се опитваме поне за тези социални групи да са нормални цените”.

А за да може всеки да подсигури топлина за зимата предварително, от 15 август започва изплащането на помощите за отопление. Тази година те са по-големи, за да може всеки да подсигури топлина за зимата предварително, от 15 август започва изплащането на помощите за отопли – и вече са в размер на 623 лева и 55 стотинки за целия отоплителен сезон.

„Всеки един, който получава помощ за отопление, ще получава повече от 20 на 100 по-високо от предходния отоплителен сезон. Очакваме над 310 хиляди души да имат възможността да се възползват от тази помощ”, посочва Лазар Лазаров, служебен министър на труда и социалната политика.

Очаква се финансова помощ да получат над 300 хиляди българи. 2/3 от тях вече са подали заявления.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.