Обследването на района ще продължи и през следващите дни

Свлачището край курорта „Албена”, което затрупа двама души, продължава да е опасно. Това стана ясно днес след инспекция на място. Проблем остават голямото количество подпочвени води в района.

Владко Владев е сред собствениците на имоти в близост до свлачището. Той споделя, че от години забелязва нередности с водосборните шахти. „Водосборната шахта №2 се намира точно над локалното свлачище, както е посочено на скицата. Точно на същото място преди 20 години се случи предишното свлачище тук”, коментира той.

Свлачище затрупа заведение край „Албена” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Още през вчерашния ден местните хора са забелязали голямо количество вода, което извира от ската и буквално наводнява улицата там.

Вода продължава да тече и днес, като според местните причините за това са две. „Едната е изтичане на събраната вода от водосборните шахти, които се намират на територията на „Албена” и от които не се отвежда водата, както би следвало с тръбопроводи в морето. Другата е спукан тръбопровод на територията на „Албена”, посочи Владко Владев.

По-рано днес комисия начело с зам.-кмета на Балчик Димитрин Димитров инспектира район. „Бяха замерени повечето от измервателните съоръжения – пиезометри. Установи се повишение на подпочвените води. В един от трите вертикални кладенеца, които събират подпочвени води, също се установи по-високо ниво на събраната вода”, заяви той.

Каква е основната версия за свлачището край „Албена”

Все още има риск свлачището да се активира отново. „За съжаление има още следи от повърхностни води. Според нас към момента свлачището е опасно. Има вероятност за допълнителни свличания в лявата част на участъка, който вече се е свлякъл”, добави Димитров.

Състоянието на двамата пострадали, които свлачището затрупа преди дни, е стабилно, въпреки сериозните травми.

„В момента няма риск за живота им, но пациентката, която е с раненото стъпало, все още е в рисково състояние, предвид значимото премахване на мекотъканни структури”, заяви д-р Митко Димитров - началник отделение по ортопедия в МБАЛ Добрич.

Обследването на района ще продължи и през следващите дни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.