Очакват се локални интензивни валежи

Почивните дни в навечерието на Голяма Богородица ще преминат под знака на обширна област с ниско атмосферно налягане, която ще създава условия за неустойчиво време и понижаване на температурите в цяла Югоизточна Европа. У нас в областите на запад ще се усети прохлада, но на изток дневните стойности на термометрите няма да се променят драстично.

В събота още преди обяд се очаква значителна облачност с превалявания в Западна България. В хода на денонощието облаците ще се разпрострат над почти цялата страна. В ранния следобед ще има условия за гръмотевични бури с валежи първо в Западна и Централна България, по-късно следобед и в източните райони. Локално са възможни напоителни дъждове с резки пориви на вятъра. Температурите ще се движат между 25 и 30 градуса.

Неделният ден ще е по-мрачен, с валежи в повече райони на страната. Отново локално ще има интензивни дъждове с гръмотевици и риск от градушка. По-активни ще са явленията от обяд нататък в централните и източните райони. Дневните температури в Западна България ще се понижат с градус-два.

По крайбрежието повече слънце се очаква в събота, докато в неделя вероятността от превалявания с гръмотевици е по-голяма. По Черноморието няма да се усети осезаемо захлаждане, а температурите ще останат в интервала 27-30 градуса. Морето ще е с незначително вълнение.

От понеделник, когато отбелязваме големия християнски празник Успение Богородично, времето ще поеме обратно курс към нормалния си летен ритъм. В първите два дни на седмицата ще има следобедни валежи с гръмотевици, с по-голяма вероятност в областите на изток. След това ще започне серия слънчеви дни. Топлата вълна, обхванала в момента Западна Европа, ще достигне Балканите. Температурите бързо ще догонят летните стойности  над 30 градуса.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.