То е било извадено от водата без дишане и със спряло сърце

Лекари в Бургас спасиха преди дни 4-годишно дете, което почти се било удавило в басейн в един от курортните комплекси. Извадено е от водата без дишане и със спряло сърце. Усилията на медиците обаче дават резултат и детето вече е стабилизирано и изписано от болница.

Според лекарите най-честите категории хора, които са приети в реанимация след инцидент във водна среда, са деца, тийнейджъри и възрастни хора над 60 години. Оказва се, че басейните са не по-малко опасни, отколкото  морето.

Басейните са предпочитано място за отдих през лятото, но крият редица опасности. За да бъдат избегнати, е необходимо да се спазват прости правила. „Човек трябва да идва задължително преди да е употребил алкохол. Чехлите са задължителни, заради хлъзгавите повърхности. Липсата им може да доведе до сериозни травми. Влизането в басейна също изисква отговорност”, обяснява Георги Йорданов, който е управител в общ басейн.

По думите на водния спасител Добромира Иванова първоначалната преценка за това дали детето може да стигне дъното на басейна е на родителя. Постоянното наблюдение от страна на възрастните било задължително. Много често обаче възрастните прехвърляли отговорността на водните спасители. Те от своя страна обясняват, че липсата на контрол води до рискови ситуации.

„Децата са безстрашни. Те просто скачат. Дали има дъно, или не - за тях няма значение. Вече впоследствие разбират всъщност каква е опасността”, казва още Добромира Иванова. По думите й точно за 2 секунди може да стане напрегната ситуация. Груповите игри били сериозна предпоставка за инциденти в басейна.

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.