Вижте коментарите на Юлиан Попов и Георги Вулджев

Икономическите мерки срещу инфлацията трябва да се променят. Около това се обединиха в ефира на предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS икономическите експерти Юлиан Попов и Георги Вулджев.

„Криза има главно извън България, но тъй като България е високо експортно ориентирана икономика, това неизменно ще се отрази и на България. Но ние имаме и много потенциал да се справяме с подобна криза”, посочи Попов. Той обаче нарече противопоказно раздаването на компенсации „на калпак”. Според него подпомагането трябва да е целево. „Раздаването на пари "на калпак" е облагодетелстване на богатите”, категоричен е експертът. Според него, за да се промени това обаче, администрацията трябва да се дигитализира, да се децентрализира и да се направи по-ефективна.

Мерките критикува и експертът Георги Вулджев. Той оцени като погрешен начинът, по който предишният парламент се е опитал да се справи с проблемите в икономиката, както и въведените мерки. „Те по-скоро подхранват настояшата инфлационна криза, отколкото да помагат тя да се успокои. И  аз очаквам, уви, това раздаване „на калпак” да продължи, което залага дългосрочни рискове пред държавния бюджет". За него обаче няма индикации да се наложи втора актуализация на бюджета за тази година.

На въпрос дали сме стигнали пик в кризата Вулджев отговори отрицателно. Той обаче подчерта несигурността на прага на зимата и допусна, че ако страни като Германия влязат в рецесия, е възможно и ние да изпаднем или в нива на рецесия, или на стагнация.

Криза има, но не трябва да драматизираме съществуването ѝ, защото е нормална част от икономиката и живота, дори от отношенията ни, заключи Юлиан Попов. Въпросът според него обаче  е как се управлява тя. В предизборния период: „Според мен е най-добре да спечели онзи, който е най-откровен в тази криза и казва – така стоят нещата и ние ще трябва да платим нещо”. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.