Последното национално проучване показва утрояване на броя на дивите котки

След като Непал обяви наскоро, че почти е утроил популацията си от диви тигри, експертите подчертаха, че трябва да се съсредоточат върху няколко основни предизвикателства, които предстоят при поддържането на броя на тигрите в хималайската държава.

Преди две седмици Непал обяви резултатите от последното национално проучване, което разкри, че през 2022 г. в страната вече се разхождат 355 диви котки - почти три пъти повече от броя им през последните години. През 2009 г. броят на тигрите е бил 121.

На разходка сред саблезъби тигри: Вършец откри нов палеопарк (ВИДЕО)

"Най-важното е да се насърчи съвместното съществуване на човека и дивите животни в буферните зони на националните паркове. В същото време трябва да се справим и с проблема с изменението на климата. Много тигри са забелязани на голяма надморска височина в търсене на алтернативни местообитания. Това налага да се погрижим за управлението на местообитанията им и там", каза известен еколог и природозащитник в Непал и добави, че е необходимо да се осигури поминък на хората, за да се сведе до минимум броят на онези, които зависят от горите, в които има тигри.

Ако на хората се осигурят средства за препитание, горските ресурси няма да бъдат нарушавани, а и конфликтите между хората и животните ще бъдат по-малко, смята експертът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС