Когато летището носи вина за изпускане на полет, не можем да потърсим отговорност

С 45% повече молби за помощ са постъпили в европейския потребителски център у нас в сравнение с миналата година. 

С възстановяването на пътуванията след пандемията много авиокомпании се оказаха неподготвени да поемат огромния пътникопоток. Това доведе до редица отменени или забавени полети. На по-големите летища опашките за чекиране на багажа са толкова големи, че много пътници не успяват да хванат полета си.

Какви са правата на пътниците при отменени полети

Според Богомил Николов от "Активни потребители" недобрата преценка на летищата и компаниите за възстановяване на потока от пътници е довела до хаоса. "Не са достигнати стойностите от 2019 г., но имаше проблеми заради вълната от пътници. В края на юни беше пикът, но сега, след промяната в графиците, се надяваме нещата да се успокоят. Авиокомпаниите нямат персонал, много хора бяха съкратени заради пандемията. Човек идва навреме на летището, но заради организацията, се стига до изпускане на полети. Застраховката за отказ от пътуване е добър вариант при ранно купуване на билети", заяви той. И допълни, че когато летището, а не авиокомпанията, е виновно за забавянето, тогава не може да се търси отговорност. 

Симеон Владимиров от компания за съдействие на пътници потвърди, че определено има доста повече претенции от пътуващи, алармирали за нередности. "До 1500 км обезщетението при нередности при полет е 250 евро, между 1500 и 3500 - 400, а над 3500 - 600 евро", обясни той. И уточни, че има три варианта един пътник да потърси правата си - да се обърне директно към авиокомпанията, чрез адвокат или чрез посредническа компания.

"Извънредните обстоятелства, при които пътници могат да потърсят правата си, са стачки, лоши метеорологични условия, война", разкри Владимиров.

Целия разговор гледайте във видеата. 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.