Инцидентът стана през уикенда

Молебен ще бъде отслужен в Гигинския манастир, след като мълния уби съпрузи. Инцидентът е станал в събота на пътя към Църногорския манастир.

В ранния следобед в събота след разходка до Църногорския манастир мъж и жена се прибират към село Гигинци. Пътят им пресича силна гръмотевична буря.

„И хората, прибирайки се от манастира, са свърнали тук да се подслонят и тук ги е застигнала лошата участ да падне мълния. Просто си мисля, че не са искали да се подслонят под някое дърво с тази цел – като са мислели, че тук ще бъде безопасно мястото”, коментира Цана Сандова, кмет на с. Гигинци.

Как да се пазим от мълнии в градска среда, на път или в планината

След края на стихията ги намира техният съсед Валентин. Преди години подобна участ сполетяла и неговото семейство.

Загиналите съпрузи са около 50-годишни и имат син на 19. По маршрута им същия следобед минавал и Петър, но успял да намери подслон навреме.

Докога ще продължава опасното време – попитахме синоптиците от института по метеорология и хидрология.

„Винаги при такава голяма разлика, когато преди фронта имаме много високи температури и после се понижават с повече от 10 градуса, се създават условия за мощна купесто-дъждовна облачност и такива явления каквито са гръмотевичните бури. До петък трябва вниманието ни да е изострено за развитието на мощна облачност, гръмотевични бури, след това тенденцията е за разкъсване на облачността, по-хубаво време”, заяви Красимир Стоев, синоптик от НИМХ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.