Той иска временно да спре ФБР да чете иззетите материали, докато не бъде назначен служител от специален съд

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заведе дело срещу правителството на САЩ във връзка с обиска в дома му в Мар-а-Лаго, като иска временно да спре ФБР да чете иззетите материали, докато не бъде назначен служител от специален съд, който да прегледа документите.

Позовавайки се на адвоката на Тръмп Джим Тръсти и двама други източника, „Гардиън“ съобщава, че се търси назначаването на специален човек, обикновено пенсиониран адвокат или съдия, тъй като ФБР потенциално е иззело привилегирован материал и Министерството на правосъдието не трябва да е единственото, което да решава какво може да използва в разследванията.

Тръмп поиска връщане на документите, иззети при обиска в имението му

Делото, заведено в Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Флорида, изисква правителството да върне всички иззети обекти, които не са били обхванати от заповедта за обиск.

Обискът в Мар-а-Лаго на 8 август стартира за търсене на официални записи и материали от ерата на Тръмп, които Националният архив и Министерството на правосъдието смятат, че са били неправомерно премахнати от Белия дом, когато Тръмп напусна поста. Беше съобщено, че претърсването е извършено в съответствие със Закона за шпионажа и че част от исканите материали са свързани с ядрени оръжия.

Делото, заведено в понеделник, нарече претърсването "шокиращо агресивен ход".

Преди това федерален съдия каза, че все още не е решил дали публикуването на редактирана версия на заповедта за обиск ще послужи за някаква полезна цел.

Министерството на правосъдието се противопоставя на публикуването на заповедта, позовавайки се на текущо разследване.

Доналд Тръмп се оплака, че по време на обиска агентите са конфискували паспортите му

Делото също предполага, че Тръмп може да бъде кандидат на следващите президентски избори в САЩ.

„Не може да се позволи на политиката да влияе на правораздаването. Президентът Доналд Дж. Тръмп е категоричният фаворит на първичните избори на Републиканската партия през 2024 г. и на общите избори през 2024 г., ако реши да се кандидатира. Правоприлагането е щит за американците. Не може да се използва като оръжие за политически цели“, се казва в иска.

Бившият президент е съхранявал най-малко 300 секретни документа в имението си в Мар-а-Лаго, Флорида, съобщи ‚Ню Йорк Таймс“.

Тръмп: ФБР можеха да подхвърлят каквото си искат

Около 150 класифицирани документа са предадени от бившия ръководител на Белия дом на Националната администрация за архиви и записи на САЩ през януари, а останалите материали с класифицирана информация са предадени от представители на Тръмп на Министерството на правосъдието на САЩ през юни, както и са иззети по време на обиска в Мар-а-Лаго в началото на август.

Според изданието администрацията на САЩ вече разполага с 26 кутии с материали, притежавани от Тръмп, включително 11 комплекта класифицирани материали, от които един е с гриф "строго секретно". Сред върнатите секретни материали са документи от Централното разузнавателно управление, Агенцията за национална сигурност и Федералното бюро за разследване.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС