Плавателният съд се управлява от разстояние от 16 000 км

Роботизиран кораб без екипаж, управляван дистанционно от 16 000 км в югоизточна Англия, започна проучване на подводния вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай, който изригна през януари тази година.

Безпилотният плавателен съд наречен USV Maxlimer картографира ръба на подводния вулкан. 12-метровият кораб, проектиран, построен и управляван от Sea-Kit International в Югоизточна Англия, вече е завършил две проучвателни мисии.

„Събрахме огромно количество данни, за да помогнем на учените. Нашата трета мисия, която изпълняваме сега, е да разберем малко повече за терена извън вулкана“, каза изпълнителният директор на SEA-KIT International Бен Симпсън.

Китай показа бъдещето на безпилотните хеликоптери (ВИДЕО)

„Можете да видите зад мен различни екрани за видеонаблюдение, радар, термично изображение, както и автоматична система за идентификация. Всички неща, които обикновено бихте видели на традиционен корабен мостик“, каза Симпсън.

Изригването на вулкана на 15 януари изпрати вълни цунами през Тихия океан и се чу на около 2300 километра в Нова Зеландия.

ЗРЕЛИЩНИ КАДРИ: Вулкан в Исландия бълва кипяща лава (ВИДЕО)

Изображенията заснети от космически сателити включваха не само огромни облаци пепел, но и атмосферната ударна вълна, която се излъчваше от вулкана със скорост, близка до скоростта на звука.

Събраните данни от USV Maxlimer ще помогнат на учените да разберат защо изригването е имало такова огромно и силно въздействие, както и ще помогнат да се предскаже естеството на бъдещите изригвания.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.