Днес се навършват шест месеца от началото на войната

Украйна отбелязва своя национален празник - Денят на независимостта. На днешната дата се навършват и шест месеца от инвазията на Русия в страната. 

На 24 август 1991 г. е приета декларация, с която Киев се отделя от тогавашния Съветски съюз. 

Днешният ден в украинската столица започна със сирени за въздушна опасност. В града са въведени извънредни мерки за сигурност заради опасността от руски удари по цели в Киев. Властите в столицата забраниха провеждането на големи публични събирания до четвъртък. 

В навечерието на празника президентът Володимир Зеленски обеща твърд отговор на всяка руска атака в Деня на независимостта и заяви, че страната му ще се бори за победа.

Президентът Володимир Зеленски и съпругата му Олена положиха сини и жълти цветя в памет на загиналите войници. Държавният глава публикува и емоционално видеообръщение към нацията. В него той се закле, че ще се бори за всички окупирани територии цитирам "без отстъпки и компромиси".

"Врагът мислеше, че ще го посрещнем с цветя и шампанско, но получи коктейли Молотов. Очакваха овации, но получиха експлозии. Как си представяме края на тази война? Преди казвахме – „с мир”, а сега казваме – „с победа”, категоричен е президентът Зеленски.

Десетки световни лидери изразиха солидарността си към Украйна в днешния Ден на независимостта. Британският премиер Борис Джонсън, който пристигна в Киев, обеща още хуманитарна, икономическа и военна помощ на страната. Председателят на Еврокомисията заяви, че Европа е с Украйна "днес и в дългосрочен план". Финландия, Латвия, Полша, Турция и още представители поздравиха народа за празника.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.