В Деня на независимостта на Украйна вижте коментарите на проф. Михаил Станчев и Дмитрий Петков

В Деня на независимостта на Украйна, когато се навършват и 6 месеца от началото на войната там, през личната си история в "Здравей, България" по NOVA за войната и мира вговорят бесарабските българи преподавателят по история проф. Михаил Станчев и Дмитрий Петков.

Украйна отбелязва националния си празник при извънредни мерки за сигурност

Проф. Станчев: „Всеки ден се надявахме, че утре ще свърши. Особено в първия фаза на войната, която беше най-сложния период на тая инвазия. Днес, след 6 месеца, аз си мисля, че ние говорим за нея като за явление, което е сред нас”.

Преподавателят припомни, че от първите включвания от Харков за NOVA е разказвал за ситуацията на място, после с жена си са дошли в България, но тя вече се е върнала обратно. „Тази сутрин пак бомбардират, всеки ден бомбардират Харков. През деня горе-долу е тихо. От 10 вечерта до 5 сутринта бомбардират”, разказвала тя.

Сега той вижда няколко тенденции: ”Макар че за нас беше уж неочаквано, тази война се подготвяше отдавна. Русия правеше всичко, започвайки още през 2014 г. да се подготвя за пълномащабната инвазия, да се подготвя петата колона. И тази пета колона е използвана на 100%”. Той посочи данни от разузнавачи, че агентурата на ФСБ в Украйна не е по-малко от 5 000 човека. И въпреки че Украйна е предприела мерки срещу това, все още по думите има още много.

Професорът определи като важен извод и друго: „Украйна разби мита за втората армия в света – руската”. И посочи това, което го безпокои: "Европа започва да се уморява от ситуацията".

В зкалючение според него: "Войната няма да свърши утре. Активната фаза ще продължи до зимата, през пролетта – ако не стане нещо в самата Русия - защото там има основно противоречие между ФСБ и генералитета и армията, 8 генерали загинаха на фронта.  Второто явление е, че руснаците не искат да воюват за амбициите на Путин. Затова той мина към друг тип война в края на 6-тия месец – бомбардировки от далече, от територията на Русия. Това е друг принцип във воденето на война. Това е принципът на терористическите атаки”.

Дмитрий Петков се включи от Одеса: „За тази половин година – свиква се, за щастие или за съжаление. В Одеса, за разлика от Харков или Николаев, или другите градове, горе-долу ситуацията е доста спокойна и стабилна. Кафе, бира, разходки – това го има”. Но той обясни, че много хора са загубили работата си. Има проблем и когато се пусне „въздушна тревога”. А и все още се живее под комендантски час от 23 часа до 5 часа сутринта.

„Ние всички се надяваме, че мирът ще стане по-бързо и по-скоро. Обаче аз за себе си си отбелязвам как с времето всеки от нас говореше: "Ето, до Великден, до 9-ти май, после - до лятото това ще свърши".Сега разбираме, че с всеки месец ние удължаваме времето, когато по нашите преценки ще свърши войната. Да, надяваме се за по-бързо, но разбираме, че, за съжаление, войната се удължава”.

Гледайте целия разговор във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.