Оказа се, че това е провокативна арт инсталация с послание

Скандал в Пловдив. Блокираха с над 400 чувала Римския стадион в центъра на града. Представена като арт инсталация, барикадата предизвика негодуването на гражданите.

Общината, която е финансирала изложбата, съобщи, че проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Стената от чували с ултралек полипропилен, оцветени в бронз и струпани около Римския стадион, разбуни духовете в европейската столица на културата.

„Лично на мен не ми харесва”, „Просто натрупан боклук”, „Доста грозно” -- бяха сред коментарите на пловдивчани.

Авторът на арт инсталацията разяснява, че идеята за изграждането на барикадата е свързано с войната в Украйна.

„Бях провокирана от войната в Украйна и от барикадите, които се строят там. Като видях първите снимки, реших, че за Седмицата на съвременното изкуство ще направя, ще построя барикада в Пловдив, а в сребрист цвят като символ на желязната завеса”, обясни Севдалина Кочевска.
 


Чувалите тежат по половин килограм и няма опасност да увредят Римският стадион, твърди художничката. От Общината заявяват, че не виждат нищо скандално в изложбата.

„Няма нищо притеснително. Самата инсталация е преминала всички режими на разрешаване, включително през експертния съвет за устройство на територията на Община Пловдив. Целят проект, който включва поне 13 публични интервенции и участието на 10 международни артисти, е на стойност около 30 000 лв.”, коментира зам.-кметът по култура на Община Пловдив Пламен Панов.

„Всяко нещо, което може да разчупи доста тесногръдият български поглед върху света, е добре дошло за момента”, е мнението на пловдивчанин.

Миналата година същата художничка предизвика политически скандал, след като нареди 130 поцинковани кофи в Римския форум.  Арт провокацията с чувалите, която е част от Седмицата на съвременното изкуство, ще остане на Римския стадион до 11 септември.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.