Тя беше назначена от кралицата на церемония в замъка Балморал в Шотландия

Британската кралица Елизабет Втора днес назначи 15-ия си премиер, откакто вече 70 години е начело на монархията. Лиз Тръс, която вчера беше избрана за лидер на Консервативната партия, отиде в замъка Балморал в Шотландия, за да се срещне с кралица Елизабет Втора в рамките на формалния процес да бъде назначена за министър-председател. Това стана след като досегашният премиер Борис Джонсън също разговаря с монарха и връчи оставката си.

Кралицата има проблем с придвижването, заради което днешните срещи се състояха в замъка Балморал в Шотландия, а не както по традиция в Бъкингамския дворец в Лондон.

Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания (ВИДЕО+СНИМКИ)

За повечето британски министър-председатели, първият ден на поста започва с визита в Бъкингамския дворец, където формално са назначавани от кралицата. На Лиз Тръс обаче се наложи да измине повече от 1500 километра, за да се види с Нейно Величество в Шотландия.

В първия си ден като премиер, Лиз Тръс беше назначена на церемония, наречена „Целуване на ръка“, въпреки че истинско целуване няма. На тази церемония кралицата покани Тръс да стане министър-председател и да формира правителство.

В автобиографията си, бившият британски премиер Тони Блеър пише, че е спал само час след изборната си победа, преди да иде в Бъкингамския дворец. Тогава кралски служител му казал, че „всъщност не целуваш ръцете на кралицата, а четкаш нежно с устните си”. „Какво, за Бога, имате предвид?”, пише Блеър. „Да ги изчеткате като чифт обувки или да ги докоснете леко!“, отговорил служителят. „Докато все още бях много объркан, вратата се отвори и бях въведен при кралицата. За съжаление се спънах в малко килимче, така че на практика паднах върху ръцете на кралицата, не толкова четкайки ги, колкото обгръщайки ги“, пише още бившият министър-председател.

След като е назначена, Тръс трябва да се върне от Шотландия на „Даунинг стрийт” №10 в Лондон – новият си дом и работно място. Тя ще направи първата си реч като премиер, за да обяви приоритетите на правителството си. „Желязната лейди“ Маргарет Тачър обещава да „донесе хармония, където има разногласия“. Гордън Браун обещава да даде най-доброто от себе си, Тереза Мей говори за „справяне с крещящите несправедливости“, докато Борис Джонсън предупреждава „съмняващите се и черногледите, че „ще загубят ризите си“.

След речта, новият министър-председател ще влезе през прочутата черна врата, за да бъде посрещнат от персонала на „Даунинг стрийт” 10, който традиционно се подрежда отстрани, за да аплодира новия си шеф. Обикновено всички са усмихнати, но не винаги. 

Джонсън: Ще подкрепям Лиз Тръс и нейното правителство (ВИДЕО)

По време на предизборната кампания за лидер на Консервативната партия, държавните служители наблюдават различните политически изявления на кандидатите и подготвят съвети за това как плановете на новия министър-председател могат да бъдат реализирани. Тези съвети се превръщат в кратка информация, която се представя на министър-председателя в първия работен ден.

През първите няколко дни на поста, премиерът ще трябва приоритетно да напише писма до командирите на британските ядрени подводници. Тези писма трябва да съдържат инструкциите как да реагират, ако Обединеното кралство стане обект на ядрена атака. Писмата могат да бъдат отворени само ако подводниците загубят връзка с Лондон.

Джеймс Калахан - министър-председател от 1976-1979 г. - е единственият бивш лидер, който разкрива какво би направил в случай на ядрена атака. „Ако бяхме стигнали до момента, в който почувствах необходимост да го направя – тогава щях да го направя“, каза той в документален филм на Би Би Си през 1988 година. „Имах ужасни съмнения, разбира се, относно това. И аз да ви кажа, че ако бях живял, след като съм натиснал този бутон, никога, никога нямаше да си простя".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.