Излезе докладът след инспекцията на централата

Нови призиви за спиране на боевете край атомната електроцентрала в Запорожие. Дългоочакваният доклад на Международната агенция за атомна енергия призова да бъде установена демилитаризирана зона около реакторите. 

Докладът не обвини директно нито украинската, нито руската армия. Но посочи, че съоръженията в АЕЦ-а са понесли щети от бойните действия и това е много опасно.  И още от изводите - в атомната електроцентрала има бойни машини на руската армия. Някои от тях дори са в залите с турбините. 

907 украински служители, които работят в централата под контрола на руската армия, са под огромен стрес, казват инспекторите.  Украйна подкрепи идеята за  демилитаризирана зона.

"Мисията на агенцията, която посети АЕЦ Запорожие, показа наличието на руска военна техника в електроцентралата. Показа натискът, под който работят служителите й. Направи ясни препратки към руската окупация. Ако предложението на агенцията за защитена зона означава изтеглянето на войските, което е логични, защото разполагането на войски в централата е това, което създава опасност, то ние подкрепяме това предложение", заяви президентът Володимир Зеленски. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.