Политикът коментира речта на фон дер Лайен и доставките на газ

„Повечето послания на фон дер Лайен пряко или индиректно бяха свързани с войната. Нещо, което направи силно впечатление е, че тя каза „Русия обяви война не само на Украйна, но и на енергетиката на Европа, на енергийната сигурност”. Това е едно много силно послание”. Това каза Георг Георгиев от ГЕРБ в ефира на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

„Много сериозен акцент се постави на възобновяемите енергийни източници и на водорода. Европа ще се възползва от възможността да задълбочи диверсификацията. България не можа да се справи без руски петрол. Ако имаме една предвидима и предвидлива енергийна политика, и едно правителство, което се ползва с авторитет в Брюксел, ще можем да бъдем част от единните механизми в ЕС. Ако обаче се озовем в ситуацията, която имахме до преди няколко месеца с едни неспособни политици като Асен Василев и Кирил Петков, тогава ще бъдем в онази изолация, до която ни докараха те”, каза Георгиев.

Фон дер Лайен: Путин ще се провали, Русия вади чипове от миялни за военните си машини

Според него „Газпром” е ненадежден доставчик. „Не може да се разчита, че ще изпълни договора, и България трябваше много по-категорично да се разграничи от тези доставки. Но, не да купуваме същия руски газ, от който уж се отказахме, през други фирми. Фактурите бяха показани. Видя се черно на бяло как са текли паричните потоци, на кого е плащано и по какъв начин”, посочи политикът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.