Общо 717 хиляди ученици влизат в класните стаи след лятната ваканция

15 септември за България е празник! Първият учебен ден премина в тържества във всички училища в страната, а в тях се включиха ученици, учители и родители. 

Общо 717 хиляди ученици влизат в класните стаи след лятната ваканция. 

А за първи път от началото на пандемията в много училища из страната всички деца, учители и родители присъстваха на празненствата.

На училище отидоха и децата от пометените от наводнението села под Балкана. А в цяла България се проведоха акции - пари вместо цветя за учителите. Целта им - да се съберат средства в помощ на пострадалите от наводнението е Карловско. 

ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН: Прага на класните стаи прекрачват 717 000 ученици

Преди да тръгне за училище за първи път, Боян си припомня наученото през годините. Той знае азбуката, може да чете и въпреки, че е едва първи клас, вече подготвя раницата си съвсем сам. Без да губят повече време, първокласникът и родителите му излизат от вкъщи с трепет за един от най-важните дни. 

За да прекрачат по-смело прага на класната стая, децата бяха водени от най-големите ученици. А там бяха посрещнати от две класни ръководителки – със здравец и питка с мед. На чиновете ги чакаха първите им учебници. И буркан на знанието, който да използват мъдро. Всички 14 хиляди първокласници в София получиха и друг важен подарък - светлоотразителни лентички, които да им напомнят за правилата на пътя.

В духа на празника униформени от цялата страна включиха сигналните си лампи и бяха нащрек, за да осигурят безопасността на децата. 

Учителка посрещна учениците си с фолклорна песен

Първият звънец удари и в основно училище "Душо Хаджидеков" в Пловдив, чийто покрив изгоря преди две седмици. За 300 от децата учебната година започна в други сгради. 

“Благодарение на неуморния труд на целия екип успяхме да пренаредим пространства, да пренесем мебели, да изчистим, така че да си посрещнем децата за един нормален първи учебен ден. Ремонтът върви бързо, очакваме до месец всичко да приключи и да се върнем там”, обясни директорът на училището Грозденка Николова.

А надеждата на децата и учителите в цялата страна е да завършат учебната година както я започнаха - присъствено. 

Първият учебен едн се оказва предизвикателство за семействата на пострадалите от наводненията в Карловско. Въпреки проблемите с разчистването на домовете децата отидоха на училище. 

Христина и семейството й са сред най-пострадалите в Каравелово. Домът им и цялата покъщнина буквално са изчезнали след пороя на 2-ри септември. Христина има син на 9 години, който е в трети клас. Всички тетрадки и пособия за училище са осигурени от дарители. Христина признава обаче, че те са в повече, затова ще ги дари в училището. А 9-годишният Стоян тази сутрин нямаше търпение да тръгне за училище. По изключение днес той беше откаран в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ от майка си. От утре ще ползва училищния автобус. А в кметство Каравелово вече имат достатъчно пособия за децата в нужда.

Кутии за дарения вместо цветя в училище в Несебър

“Обаждат ни се хора от цяла България. Предлагат детски легла и обзавеждане. Получихме ранички, пособия, дрехи, които са стигнали до бедстващите деца”, каза кметът на селото Славка Червенкова.

А образователният министър заяви, че освен пособия, то на децата в нужда е гарантиран превоз до училище от пострадалите райони.

“Имаше проблем с 201 деца, където трябваше да се преорганизира транспортната схема. Тя се преорганизира и тези деца вече са на училище”, заяви образователният министър Сашо Пенов.

Така, учебният ден за пострадалите деца можеше да започне.

В училището на Стоян също имаше благотворителна кампания.

“Събрахме пари и купихме спално бельо на бедстващите. Организирахме кутии за дарения. Всички родители, които желаят да помогнат могат да дарят, вместо да купят букет”, обясни учителят Мартин Тодоров.

Над 20 са децата в село Каравелово, чиито семейства са пострадали от наводненията.

Кола блъсна ученичка на пешеходна пътека в Русе

С акция отбелязаха и първия учебен ден в средно училище “Любен Каравелов” в Несебър. Без букети за класните ръководители - преподаватели, деца и техните родители апелираха средствата да бъдат дарени в помощ на пострадалите от наводненията в карловските села. Идеята на първия учебен ден - средствата, предвидени за закупуване на цветя за преподавателите да бъдат дарени за хората в нужда, била приета от всички.

“Идеята се роди след като видяхме репортаж на наши бивши ученици, които бяха доброволческа група по време на почистването в селата и решихме, че трябва по някакъв начин да се включим и ние”, разказа преподавателката Ангиола Цветкова.

“На всеки може да се случи такова бедствие.Никой не го е искал. Нормално е да дариш. Макар и да нямаш, един лев да дариш - това си е някаква помощ. Било за деца, било за родители, било за учители”, смята Пенка Чалаганова, родител на едно от децата в училището.

А преподавателите, които днес останаха без обичайните огромни букети, са доволни, че урокът по „Добродетелност” е преподаден успешно.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.