Марин Райков, Румен Радев и Десислава Радева ще присъстват на погребението на кралицата

Държавният глава Румен Радев, първата дама Десислава Радева и посланикът на България във Великобритания Марин Райков ще присъстват на погребението на кралица Елизабет Втора. Преди дни Райков беше в страната ни, за да организира делегацията, която ще присъства на поклонението пред тленните останки на кралицата.

В СНИМКИ: ПОСЛЕДНИЯТ ПЪТ НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II

Един от последните посланици, връчили лично акредитивните си писма на кралица Елизабет Втора, е именно Марин Райков. Срещата е през 2019-а година, а тогава монархът на Великобритания е на 93 години. „Разговорът беше, разбира се, с елементи на протоколност, но и с доста, бих казал, лични теми, които за мен бяха източник на симпатия от моя страна, защото тя е непосредствена, сърдечен, същевременно директен човек с достойна осанка и достойно поведение, който положи усилието да остане дори прав в продължение на почти половин час, да остане прав за разговор с мен”, спомня си посланикът на България във Великобритания.

Лондонската полиция: Погребението на кралицата е най-голямото изпитание за сигурността досега

„Всички посланици - не само аз, няма нищо лично, са отвеждани обикновено, когато връчват акредитивните си писма, с една каляска, която за нас българите е изненада и се пресича целият център на града, което предлага пък на околните една необикновена гледка”, казва Райков за пътуването си към Бъкингамския дворец.

По време на 70-годишното си царуване Елизабет Втора се превръща в най-пътуващия монарх по света. Въпреки многото покани, тя никога не посещава България. „Британският монарх е глава на Обединеното кралство на още 14 държави и на британската общност, т.е. приоритетите, свързани с нейните пътувания, очевидно са били много за последните 30 години. По-скоро аз бих акцентирал на факта, че обикновено този тип послания, защото нейните посещения са послания, се разпределят като задължения между членовете на британското семейство”, каза още Марин Райков.

Стотици световни лидери и кралски особи ще присъстват на погребението на Елизабет II (ВИДЕО)

За сметка на покойната си майка, крал Чарлз Трети два пъти е посещавал страната ни още докато беше принц на Уелс. „В това аз виждам израз и на уважение, и едно послание, свързано със значението на нашите двустранни отношения”, каза дипломатът.

Елизабет беше камъкът, върху който е изградена съвременна Великобритания, каза в първото си изявление след кончината на кралицата, новият британски премиер Лиз Тръс. По думите й това е една от причините за необятната обич на поданиците към покойната кралица.

Байдън ще присъства на погребението на кралица Елизабет II

„Със сигурност Великобритания ще се промени, както и всяка друга държава. Не бих казал, че това ще бъде поради кончината на Елизабет Втора”, смята Марин Райков. Той сподели, че ще запомни кралицата не толкова с личния си контакт с нея, колкото с факта, че броени часове преди да си отиде, тя събра сили, за да се изправи и да въведе Лиз Тръс в новия й пост. „Елизабет Втора до последния миг и до последния дъх по същество изпълняваше своите задължения и се отнесе по един възхитителен начин към дълга си към нацията си”, завърши дипломатът.

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ НА ЕЛИЗАБЕТ II ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.