Той припомни весела случка от срещите между двамата

На траурната церемония за кралица Елизабет II е поканен Симеон Сакскобургготски. Спомени за неговите срещи с монарха, с когото има кръвна връзка, разказва директорът на Фонд „Цар Борис и Царица Йоанна” доц. д-р Ивайло Шалафов.

В СНИМКИ: ПОСЛЕДНИЯТ ПЪТ НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II

„Освен че беше най-дълго управлявалият монарх в съвременната британска история, кралица Елизабет II беше символ на една цяла епоха. Тя съумя да преведе монархията в една нова политическа, международна, глобална среда и ситуация. И тя успя да го направи много достойно. Когато в днешно време се каже „кралицата” - всеки разбира английската кралица”, каза той.

Говорителят на кралицата: Криеше се в храстите, за да не говори с Чаушеску, само Мандела я наричаше по име

Кралица Елизабет II е пета братовчедка на децата на Цар Симеон. „Отношенията между българското царско семейство и между британското кралско семейство наистина са вековни. След войната Цар Симеон успява да установи едни лични и много топли отношения с кралицата”, разказва доц. д-р Шалафов.

 

 

Директорът на Фонд „Цар Борис и Царица Йоанна” припомни весела случка от срещите на монарха с Цар Симеон. „Когато се ражда най-малкият син на кралицата, той гостува в Балморал. Донасят новородения принц и започва обичайният разговор на кого прилича бебето. Принц Филип прекъсва суматохата и казва: „Всъщност, прилича на Уинстън Чърчил - защото е дебел, пухкав и розов”, обясни доц. Шалафов.

Довереният кръг на Елизабет II: От любимата ѝ сестра до придворните дами и гардеробиера

По думите му кралицата никога не е успяла да дойде в България по чисто исторически причини. „В годините на социализма никой не си е и помислял да я покани. В новото време - някак нямаше достатъчно воля това да се случи”, отбеляза доц. Шалафов.

Според него крал Чарлз III не трябва да бъде прескачан в наследяването на трона. „Не виждам никаква причина за това. Има ясна и категорична традиция”, уточни той. Шалафов вярва, че Чарлз III ще бъде достоен монарх и продължител на делото на кралицата.

Самият той ще запомни Елизабет II като стожер на монархията в света и с думите: „Стабилност, приемственост, достойнство”.

Трудните, вълнуващите и комичните моменти от живота на кралицата (ВИДЕО)

Фотографът, снимал Елизабет II цели 7 пъти (ВИДЕО)

Членовете на кралското семейство на погребението на Елизабет II (СНИМКИ)

СЕКС, ЛЪЖИ И АБДИКАЦИЯ: Скандалите в британското кралско семейство (ГАЛЕРИЯ)

73 ГОДИНИ БРАК: Любовната приказка на кралица Елизабет и принц Филип (ГАЛЕРИЯ)

ВСИЧКО ЗА ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ НА ЕЛИЗАБЕТ II ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.