Тя поясни как може да се справим с икономическата криза

„Продължаваме Промяната” няма да се коалира с ГЕРБ. ПП не работи с партии, за които нормалността се равнява на корупция. Това каза депутатът Венеция Ангова в предаването на NOVA NEWS „Денят на живо".

„Политиката за мен не е самоцел. Влязох в нея, защото виждам призвание – да канализираме публичните средства и политики в правилната посока – да не отиват в чекмеджета, а да отиват при най-нуждаещите се. Наложи се с мъжа ми да направим избор, който промени целия ни живот, защото вече нямаше възможност за връщане назад”, каза още тя.

На въпрос каква е рецептата за справяне с икономическата криза, Ангова каза следното:

„Трябва да повишим доходите на хората и да стабилизираме икономиката. През последните 12 години това не се е случило. Тези шокове и кризи, в които живеем в последната година, са защото старата политика не е планирала буфери в бюджета, механизми за дългосрочно закупуване на достъпна енергия. Нашето желание е да построим една България, в която инвестираме в капитала за развитие на фирми, работни места. От едната страна имаме служителите. За тях планираме увеличаване на минималната работна заплата. Тя да бъде не само увеличена на 860 лв. от януари 2023 г., а да бъде обвързана с формула. Това означава, че оттук нататък като расте икономиката, тя автоматично ще се регулира и повишава, а няма да зависи от политическата воля на кабинета. За работодателите предвиждаме да няма промяна на данъците. Това им дава предвидимост да планират разходите си”.

И отговори „лява” партия ли е „Продължаваме Промяната”:

„За нас водещото е не сляпо следване на идеология, а разрешаване с най-добри механизми на конкретните нужди и проблеми в полза на българите. ПП се явява повече в центъра, защото балансираме от едната страна социалните проблеми и от друга страна инвестираме в бизнес средата”, каза Венеция Ангова.

По думите й отстъпката от 25 стотинки за литър гориво трябва да остане, само ако това е необходимо и през новата година.

„Зависи много от това как се развиват цените на горивата в предвид, че прогнозата за следващата  година е инфлацията да се свие двойно. Смятам, че механизмът на актуализация на бюджета е много работещ и може да се помисли върху това до кога да продължи мярката”, поясни депутатът. И увери, че увеличението на пенсиите от 1 октомври е гарантирано.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.