През годините на същата дата два пъти е имало трусове в страната

Паника в Мексико предизвика трусът от 7,6 по Рихтер, ударил централната част на страната в понеделник. Милиони мексиканци бягаха ужасени. Земетресението беше усетено силно дори в 20-милионната столица, която е на 500 км от епицентъра. Властите съобщават за един загинал. Жертвата е затисната от паднала ограда на търговски център.

Мощно земетресение в Мексико (ВИДЕО)

Мексиканците намират стряскащо съвпадение в земетресението. То стана на 19 септември. На същата дата имаше разрушителен трус с хиляди жертви през 1985 г. И отново на същата дата 350 души загинаха през 2017-а. Както тогава, така и сега, земетресението стана, малко след като в десетки градове бяха проведени учения за реакция при подобни бедствия.

„От научна гледна точка не може да се каже, че 19 септември е специален ден за земетресенията. Всъщност на този ден в града е имало три земетресения. Разбира се, има въпроси и всички се питаме защо се случва на тази дата”, каза кметът на Мексико сити Клаудия Шейнбаум.

Няма научни данни, които да свързват датата 19-и септември със земетресения. Това каза геолози и сеизмолози от Мексико, след поредното мощно земетресение на тази дата.     

Жителите на Мексико обаче вече говорят за проклятие. На 19-ти септември става мощно земетресение за трети път.

Този път нямаше хиляди жертви и масови разрушения. Но травмата остава, защото милиони мексикаци над 40-годишна възраст лично са преживели или са били засегнати от предишните земетресения на тази дата.

След тази поредица от събития цялата 130-милионна нация коментира само това - как е възможно събитията да се повтарят с такава точност. Но учените настояват - нямаме данни това, да се нещо повече от съвпадения.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.