Темата е водеща за медиите по целия свят

Обявената мобилизация и предстоящите референдуми са основна тема в медиите по целия свят. И двете решения на Москва говорят за ескалация на войната в Украйна.  Както Киев, така и съюзниците на Запад настояват, че това не променя ситуацията - Русия води незаконна, завоевателна война и Украйна ще продължава да получава помощ, за да се отбранява.

Сред коментарите се отличават няколко основни теми. Не само в западната преса, но по целия свят коментират, че мобилизирането на стотици хиляди цивилни ще увеличи мащаба на войната, ще увеличи броя на жертвите и вероятно ще удължи значително продължителността на войната. Много се коментира заплахата за употреба на ядрено оръжие, както и че Путин я отправи след фалшиво твърдение, че Западът заплашва Русия с ядрено оръжие.

Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия (ВИДЕО)

Коментира се също, че мобилизацията практически слага край на претенцията, че Русия провежда "операция" в Украйна. От самото начало това е пълномащабна война и на кремълската пропагандна машина е все по-трудно да заобикаля този факт.                     

Президентът на Съединените щати се появи на трибуната на общото събрание на ООН и говори за войната в Украйна и действията на Русия

 „Тази война има за цел да отнеме правото на Украйна да съществува като страна. Ясно и точно. Както и правото на украинците да съществуват като народ. Където и да сте, където и да живеете, каквато и религия да изповядвате - това трябва да смразява кръвта ви”, посочи Джо Байдън, президент на САЩ.

По улиците на Киев хората не бяха впечатлени или уплашени от обявеното от Путин. Жители на столицата казват, че Русия така или иначе води война срещу Украйна и мобилизацията не дава голяма разлика.

СЛЕД МОБИЛИЗАЦИЯТА В РУСИЯ: Военни експерти препоръчват спешни мерки у нас

"Ако ги накарат насила да воюват, мотивацията им ще бъде даже по-ниска от тази на подписалите договор", заяви жител на украинската столица.

"Това е агония, предизвикана от безсилие. Путин не знае какво да направи и иска да накара хората да се страхуват от думите му", посочи негова съгражданка.

Съюзниците на Украйна осъждат ескалацията, но не смятат, че нещо се е променило на принципна основа. Западните разузнавателни служби от месеци казваха, че руснаците ще стигнат до нужда от мобилизация. Това не променя отношението на Запада към руската инвазия.

“Путин ще се откаже от тази война и от своите имперски амбиции само ако осъзнае, че не може да победи. Той не само разрушава Украйна. Той разрушава и собствената си страна. Затова не можем да приемем какъвто и да е мир, по условия диктувани от руснаците. Украйна трябва да е способна да отблъсне руската атака”. подчерта Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Някои отново настояха, че никой няма да може да остане неутрален към войната. тя ще засегне всички, пряко или косвено.

"Това, което виждаме от 24-ти февруари е връщане към ерата на империализъм и колониите. Франция го отхвърля. Знам, че има държави, които избраха форма на неутралност към тази война. Честно казано - тези които мислят, че няма да вземат страна бъркат. Грешката, която правят, е историческа", заяви Еманюел Макрон, президент на Франция.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.