Бившият премиер споделя своя опит в книгата си „Политиката отвътре”

„Служебното правителство активно участва в борбата за властта. Участва като че ли, за да компрометира тези политически формации, които са за реформите и за евроатлантическата интеграция. Това се насажда у мен от поведението на тези хора”, коментира бившият премиер Иван Костов в ефира на „Здравей, България”, където представи книгата си „Политиката отвътре”.

„Нека си спомним острата атака за природния газ и паническото отстъпление, след като видяха, че не могат да вземат достатъчно от „Газпром”, коментира още Костов. 

Икономическият министър: Убеден съм, че ще имаме газ, и то на поносими цени

Според него темата за върховенството на закона пък е забравена. „Чудя се защо я забравят и тези, които претендират да са истински демократи”, каза Костов.

Той коментира, че политиката на Путин „разстройва силно редовете на неговите привърженици и това е повече от очевидно”. Според Костов те са объркани и уплашени. „Личи си по говорителите, които излизат, по тезите, които подава Кремъл в своята пропаганда. Личи си, че цари едно объркване, една загуба на целите. Режимът е минал в позиция на самозащита”, каза бившият премиер.

Според него трябва да се приеме много сериозно рискът от това режимът в Москва да посегне към ядреното копче, за да се защити.

Мобилизация и бягство - какво се случва в Русия

Експремиерът не вижда как след изборите би могло да се състави широко програмно правителство с участие на ГЕРБ, ДБ и ПП. „Този компромис е недопустим за ДБ”, каза Костов.

Според него обществото у нас трябва да поиска Преходът да бъде осъществен и завършен. „Промените тръгват отдолу. Хората трябва да поискат и след това стават нещата”, смята бившият премиер.

Той направи и сравнение между това как в Западна Европа са се борили за демокрацията и как тя е дошла при нас. „Там е имало движеща сила – третото съсловие, което е извело хората към властта и е поискало писани правила, конституция, разделение на властите. Това е заплатено с кръв. А при нас свободата дойде като подарък”, коментира Костов.

В книгата си той казва: „Нямаме консолидирана демокрация, имаме консолидирана мафия”.

„Така е. Силите са били много мощни и много компетентни. Те познават властта, знаят как да я бранят. Тези хора винаги са били много крачки пред нас, когато е ставало въпрос как да се установят и как да защитават държавните институции. Пример е Конституцията, с конструкцията на съдебната власт, в която прокуратурата заема такова ключово място”, каза още бившият премиер пред NOVA.

„СДС беше единно, когато искаше да разруши стената на комунистическия режим, но крайно разнородно в това какво иска да изгради, какво да замести този режим”, коментира още Костов.

„Начело на Прехода, след като нямаше буржоазия, дойдоха хора от свободните професии, интелектуалци. А за тях е важно да имат свое мнение и позиция и да ги защитават. Те не са партийци. Всички бяха ярки лица в началото на Прехода, но не можеха да следват, да вървят в строй, да следват онези, които познаваха проблемите”, коментира Костов.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.