То е спаднало до 13%

Нивото на водата в язовирите в Старозагорско пада. Казанлъшкият „Копринка” е все по-близо до мъртвия си обем. Той се използва за напояване и за производство на електрическа енергия. От язовира зависят и помпените станции на Стара Загора. 

Нивото във водоема е паднало до критичните 13%. Според последните данни на Министерството на околната среда и водите в язовир „Копринка” постъпват 0.9 куб. метра в секунда, а се източват около 3.5. Хората, които стопанисват изкуствения водоем, са много.

Изпускат контролирано язовир "Копринка"

Преди две години отново се стигна до подобно драстично спадане на нивото, като разликата е, че тогава притоците към язовира бяха спрели. Преди година беше взето решение нивото на водоема да се поддържа на 50% от общия му обем. Другият голям язовир в Старозагорско - „Жребчево“ е пълен на една трета от обема си.

„Всеки ден съм по язовира. Забелязвам нивото как е, колко играе на ден, че се изпуска само нощно време през последния месец”, каза риболовният надзирател Валентин Димитров.

Кольо Радуков е ръководител на морски клуб. Той познава язовира изключително добре. По думите му ниското ниво на водата е явление, което се повтаря всяка година. „Водата продължава да се източва, рибата започна да мре”, допълва той. Радуков алармира, че в момента напояването в региона е спряло.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.