Експертът коментира рекордната инфлация

„На фона на тази висока инфлация не мога да кажа, че има вълна от търговски измами или специфични трикове. Явление, което наблюдаваме, е постепенното намаление на грамажите, обемите или количеството на стоките. Тези неща се случват. За съжаление, те са напълно законни. По-важното е ние самите да се научим по-добре да отсяваме офертите на пазара”. Това коментира Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители” в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Другото, което ми се струва много важно, е, че освен с търговските трикове и практики, инфлацията ни действа по един много лош начин, като ни кара да се лишаваме от някои стоки и услуги, защото намалява покупателната ни способност. Човек, като си направи бюджета за месеца, трябва да избере от какво да се лиши”, каза Николов.

Мартин Владимиров: „Лукойл” поддържа около 10% под средните цени на ЕС

Експертът коментира, че промоциите винаги са съществували. „При тях, ако трябва да изтъкнем нещо, което не е коректно и не е лоялно, това е когато има недостатъчна наличност. Това е практика, която винаги сме критикували през годините. Отговорът е само един- адекватни санкции. В България глобите са относително малки. Ако глобите станат процент от оборота, ще имат възпиращ ефект”.

Николов коментира, че инфлацията е сериозна и единственият отговор е държавата да автоматизира процеса на актуализация на социалните плащания. „Това са социалните помощи  и пенсиите. Редно е да се заложи една формула за индексиране и това да става автоматизирано. Така хората ще знаят, че ако инфлацията е 20%, пенсията ще се актуализира с 20%”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.