Падането му в украински ръце отваря пътя към потенциална контраофанзива и срещу Северодонецк

Русия е изправена пред значителен неуспех на бойното поле в Украйна, обявиха военни експерти. Украинската армия почти напълно е обкръжила руски части край Лиман в Донецка област. Градът е важен транспортен възел и руснаците го превзеха през май.

А след дълго мълчание за обстановката в стратегическия град, Руската армия обяви, че войниците й са се оттеглили от Лиман. Не е ясно дали в града има обградени руски войници.

Падането му в украински ръце отваря пътя към потенциална контраофанзива и срещу Северодонецк. 

Русия наложи вето на резолюция на ООН, а Китай и Индия се въздържаха

Според различни оценки от 1500 до 4 хиляди войници могат да се окажат обградени. Украйна налага почти пълно медийно затъмнение за операциите на фронта, но президентът Зеленски похвали армията. Лиман се намира в тези територии, които Русия вчера обяви за свои с големи тържества в Москва.

"Имаме значителен резултат в източната част на страната. Вече се появи достатъчно публична информация за ставащото в Лиман, Донецка област. Това значи много за нас и е важен момент от плана ни за отбрана. Затова сме уверени в победата и взехме инициативата във войната. Поздравявам героите", заяви президентът Зеленски. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.