Първо врати отвори тази в Нова Зеландия

Започна изборният ден в чужбина. Това съобщиха от Министерство на външните работи. Точно в 21:00 ч. българско време тази вечер (7:00 ч. местно време) избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия отвориха врати за българските граждани, които желаят да гласуват в изборите за Народно събрание. Това са първите две секции зад граница, в които започна изборният ден.

Готови ли са изборните секции в Турция

Снимка: МВнР

Два часа след Нова Зеландия (в 23 часа българско време) започва и гласуването в Австралия. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ – в 6 часа българско време в понеделник, 3 октомври.

Как ще гласуват българите в Северна Македония

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 755 секции, разположени в общо 62 държави.  Машинното гласуване е предвидено в 300 секции - в 238 с по 2 машини, а в 62 секции - с по 1 машина. Общо са транспортирани 538 машини, което е със 122 броя повече в сравнение с изборите през месец ноември 2021 г. Зад граница са изпратени 755 комплекта изборни книжа с над 600 хил. бюлетини.

Снимка: МВнР

Най-много секции ще бъдат разкрити в Турция – 166, във Великобритания – 126, в Германия – 77 и Испания – 65.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.