Промените трябва да влязат до края на годината, иначе ще загубим над 700 млн. евро

Държавата подава ръка на длъжниците, които не могат да покриват кредитите си. Служебните министри на правосъдието и на иновациите изготвиха закон, с който добросъвестните платци няма да бъдат тормозени от колекторски фирми, но и кредиторите ще могат да получават най-трудносъбираемите дългове. Ако обаче до края на годината промените не влязат в сила, това може да струва на България над 700 млн. евро по Плана за възстановяване. 

Петър Ковачев дължи почти 50 000 лева на банката. „За моето собствено жилище. Ако бях на минималната заплата - в никакъв случай не бих изтеглил”, коментира той.

Ако остане без работа обаче той ще се присъедини към десетките хиляди българи, попаднали в капана на свръхзадлъжнялостта. У нас закон, който да защити правата му в такава ситуация - няма.

„По-напредналите законодателства на държавите в Балтийския регион, скандинавските държави по-скоро се занимават с това да бъде открит начин това физическо лице да бъде оздравено. Тук, може би, е добре да използваме този израз, популярен в Америка, за новото начало”, коментира адвокатът Деян Драгиев.

За първи път у нас подобен закон беше предложен от Мая Манолова през 2019 г. в качеството ѝ на омбудсман. „Тук философията е не просто да бъде подадено спасително въже за хората, които са затънали в дългове и са в пълна неплатежоспособност, но също така да се даде втори шанс”, каза тя.

Настоящият служебен кабинет също готви закон за задлъжнелите със суми над 7 100 лева, които не успяват да ги изплащат над 6 месеца.

„Трябва да се защитят длъжниците, а не хитреците. Трябва да се защити легитимният интерес на кредиторите, но не и хищническите пориви на някои от тях”, каза правосъдният министър в служебния кабинет Крум Зарков.

България, оказва се, е последната държава в Европейския съюз, в която няма Закон за личния фалит. Ако не заработи до края на годината, сме заплашени от наказателна процедура по Плана за възстановяване.

Както в Европа, ако три години продължат да покриват макар и минимална част от дълга си, сумите може и да им бъдат опростени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.