Санкцията важи за забранени продукти

До 6 хиляди евро глоба грози румънците, които продават или купуват руски стоки, подлежащи на санкции от ЕС, дори те да са внесени от трета страна, съобщава БТА.

От агенцията припомнят, че в отговор на ситуацията в Украйна Европейската комисия изготви серия от ограничения върху вноса и износа на стоки с руски произход. Европейските компании не могат да внасят/изнасят определени стоки от/за Русия, а руските компании вече не могат да продават определени стоки на пазара в ЕС, посочват специалистите от "Ърнст и Янг" - Румъния (EY Romania). Така например, уточняват те, петролът и петролните продукти, въглищата, стоманата, дървесината, алкохолните напитки от руски произход са забранени за внасяне в ЕС.

При строго определени условия търговията с някои продукти (например храни и медикаменти) все още е разрешена между ЕС и Русия. Вносителите и износителите все пак трябва да внимават от кого купуват или на кого продават стоките, отбелязват още от изданието.

Европейската комисия обръща внимание, че в предстоящия период ще увеличи усилията и мерките срещу опитите за заобикаляне на тези санкции, като се има предвид големият брой подобни случаи в последно време.

"По-конкретно, тези, които се опитват да заобиколят санкциите (както като физически, така и като юридически лица), ще бъдат включени в черния списък на санкциите, който ще бъде оповестен публично. Например лицата, които купуват руски стоки, подлежащи на ограничения, но транспортирани от други територии/страни до ЕС, рискуват да попаднат в черен списък. В същото време хората, които изнасят стоки от ЕС през други територии с намерението да улеснят последващия им внос в Русия от дружества, които подлежат на ограничения, рискуват да получат същите санкции", казват специалистите на EY Румъния.

В Румъния неспазването на международните санкции се наказва с глоба от 10 000 (2021 евро) до 30 000 (6063 евро) леи и конфискация на стоките. Контролните органи могат да прилагат и допълнителни санкции. Например - спиране на дейността на дружеството за период от 1 до 6 месеца.

За да избегнат нежелани глоби и санкции, вносителите/износителите трябва да извършват много по-внимателни и постоянни проверки на своите търговски партньори и на доказателствата за произход, отбелязва "Адевърул". 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.