Той е минал и през Грузия, Армения и Северна Осетия

Камионът бомба за Кримския мост е тръгнал от България. Това заяви ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин на среща с президента Владимир Путин в Санкт Петербург. Според него експлозията, станала в събота сутринта, "със сигурност има терористичен характер".

Путин: Взривяването на Керченския мост е украински терористичен акт (ВИДЕО)

Той добавя, че маршрутът на камиона, в който е станала експлозията вече е установен - България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край.

Идентифицирани са превозвачи и лица, участвали в организацията на придвижването на камиона, каза още Бастрикин.

"Авторите, извършителите и поръчителите са украинските тайни служби", заяви руският президент Владимир Путин за взрива на моста в Крим в събота, който той определи като "терористичен акт".

Междувременно Москва съобщи, че водолази ще проверят водите под гигантския мост в Крим - ден след като камион бомба предизвика огромен пожар на пътната и железопътната връзка, при който загинаха трима души.

Водолази ще инспектират Кримския мост след експлозията (ВИДЕО)

 

 

Още в събота Русия съобщи, че някои пътни и железопътни превози по стратегическата връзка, символ на анексирането на Крим от Кремъл през 2014 г., са били възобновени. 19-километровият мост е жизненоважна връзка за доставки между Русия и анексирания Кримски полуостров.

След нападението на разсъмване в събота от водата бяха извадени телата на неидентифицирани мъж и жена, вероятно пътници в автомобил, движещ се в близост до взривения камион, съобщиха от Москва.

Руски официални лица заявиха, че са идентифицирали собственика на камиона като жител на южния Краснодарски край в Русия.

Взрив срути частично Кримския мост, има жертви (ВИДЕО)

Путин нареди създаването на комисия, която да разследва взрива на моста в Крим, а руският лидер ще председателства насроченото за утре заседание на Съвета за сигурност.

 

 

Някои военни анализатори твърдят, че взривът може да окаже голямо влияние, ако Москва сметне за необходимо да прехвърли в Крим и без това силно притиснати войски от други региони - или ако предизвика ускорена евакуация на жителите му.

Възстановиха движението на коли и автобуси по Кримския мост

Мик Райън, пенсиониран австралийски висш офицер, който понастоящем работи в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, заяви, че дори и зад взрива да не стоят украинци, той представлява "мащабна операция за оказване на влияние върху Украйна".

"Това е демонстрация за руснаците и за останалия свят, че руската армия не може да защити нито една от провинциите, които наскоро анексира", заяви той в Twitter.

Властите в Крим се опитаха да разсеят опасенията за недостиг на храна и гориво на територията, която е зависима от руския континент след анексирането ѝ от Украйна.

Неотдавнашните светкавични териториални придобивки на Украйна на изток и на юг подкопаха официалната анексия на Кремъл на Донецк, съседния Луганск и южните области Запорожие и Херсон.След нарастващите вътрешни критики към руската армия, в събота Москва обяви, че нов генерал - Сергей Суровикин - ще поеме силите ѝ в Украйна.


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.