Според него Русия не би искала, а и няма възможности да разшири конфликта

Има известна пропаганда в твърдението, че от България е тръгнал камиона, взривил се на Кримския мост. Това предизвика много спекулации. Прякото ни замесване в конфликта е нереалистично. Русия не би искала, а и няма възможности да разшири конфликта. В близките 2-3 дни ще стане ясно дали ударите в Украйна ще продължат или е било ответна реакция на взрива на моста. Това каза за "Твоят ден" Димитър Димитров, ректор на УНСС и експерт по сигурността.

СЛЕД ВЗРИВА НА КРИМСКИЯ МОСТ: Политиците у нас поискаха разследване на службите (ОБЗОР)

Според него е нормално да се вземат мерки по сигурността. "Необходимо е да се прегледат ресурсите ни и да се види дали можем да отговорим на заплаха. От НАТО можем да получим еър полисинг. Алиансът не осигурява вътрешна сигурност, а военна. Няма нужда от разполагане на войски у нас, но е нужна добра координация със съюзниците", смята той. И допълни, че вероятно ще има период, в който ще останем без изтребители.

По думите му усилията в отбраната изискват непрекъснати действия. "Години наред имахме други приоритети и политики, но когато има реална опасност, се оказва, че има неща, които е могло да направим преди 10 години. Средствата за отбрана се дават за заплати, но не и за обновяване на техниката и модернизация. Възможно е да вземем като приятелски жест изтребители от натовска страна и по-рано. Няколкостотин милиона ще струва изграждането на инфраструктура за F-16'', коментира Димитров. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.