Първото заседание ще открие Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС

Точно 8 дни остават до първия пленарен звънец на 48-ото Народно събрание. Политическите сили днес се разбраха за разпределението на стаите и местата в пленарната зала. По традиция заседанието ще бъде открито от най-възрастния депутат. В този парламент това е Вежди Рашидов от ГЕРБ.

Новите 240 депутати от седемте политически сили влизат в зала  точно в 9 часа на 19 октомври.  Разпределението на местата е следното: в ляво отново ще бъдат депутатите от „БСП за България”, до тях – ДПС. В центъра ще са народните представители на „Продължаваме Промяната” и „Възраждане”. В десния блок ще бъдат от ГЕРБ-СДС и „Демократична България”. „Български възход” ще бъдат в задната част на пленарната зала.

ЦИК обяви имената на новите 240 депутати (СПИСЪК)

48-ото Народно събрание е първото, което ще бъде открито в рамките на тази година, но четвъртото за последните две години. И трите успяха да просъществуват едва по няколко месеца. 45-ото и 46-ото НС бяха открити от Мика Зайкова от „Има такъв народ”. Началото на 47-ото даде Силви Кирилов.

Сега е ред на Вежди Рашидов от ГЕРБ, който не влиза с големи очаквания, но предупреждава, че „Народът е търпелив, но овчедушието също може да бъде пречупено”.

Две години и четири парламента. Началото винаги е съпътствано от оптимизъм и пожелание за повече време и мъдрост от най-възрастния депутат. В 45-ото и 46-ото НС първа звънецът удари Мика Зайкова от „Има такъв народ”. Въпреки пожеланието й, животът на тези два  парламента продължи по-малко от 3 месеца.

В края на 2021 година посрещнахме новите 240 в 47-ия парламент. Звънецът удари д-р Силви Кирилов от „Има такъв народ”. Парламентът, който той откри, успя да се задържи малко повече от половин година.

Партиите в НС - в остър спор за присъствието на Митрофанова на първото заседание

Следващата седмица с нов оптимизъм ще бъде дадено началото на 48-ото Народно събрание. Този път посланието ще дойде от доайенът Вежди Рашидов от ГЕРБ. На 70 години той се впуска за шести път в задачата да бъде представител на избирателите. „Със смесено чувство. С чувство на уважение към държавността и със срам от това, което се случваше досега в парламента”, обясни Рашидов. Очакванията му не са големи. „Когато комплексите властват над разума, очакванията стават малки”, допълни бъдещият народен представител.  

"Обзорът на седмицата": Новите депутати с по-високи заплати. Ще се формира ли кабинет

Рашидов е категоричен, че не би останал на поста председател на Народното събрание повече от ден. Относно бъдещо правителство най-възрастният депутат смята, че политическите сили трябва да положат всички усилия. „Да наведат глава пред народа от срам и наистина да седнат тези хора да направят обща програма, да изведем българската държава”, призова той. На новия парламент пожелава успех, но не издаде посланието, което готви за 19 октомври.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.