Атаките са регистрирани между 6:30 и 7 ч. местно време

Ново руско нападение срещу украинската столица и градове в Украйна. Киев беше атакуван с ирански дронове - камикадзе. Има жертви и ранени, засегната е критична инфраструкутра в три украински района. Прекъснат е тока на много населени места.

Експлозиите са започнали около 06.30 ч. и са продължили около 2 часа. Взривове са се чували в центъра на Киев, където прозвучаха и сирените.

Четирима души са загинали в Суми при удар срещу енергиен обект. В Миколаев дронове-камикадзе са поразили склад за слънчоглед, избухнал е и пожар. Русия обяви, че са били поразени всички набелязани цели, включително сграда на украинското военно командване.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Тежки боеве за градовете Соледар и Бахмут

Представител на украинските ВВС обяви, че през изминалата нощ са свалени 37 дрона, които са навлезли над територията на Украйна от юг.

„Общо от началото на атаката снощи в 21.30 ч. до момента сме унищожили 37 дронове-камикадзе. Предварителната ни оценка е, че между 85 до 96% от всички са свалени от нашата противовъздушна отбрана”, каза Юрий Ихнаг, говорител на ВВС на Украйна.

Нападението над украински градове с ирански дронове беше сред основните теми на днешната среща на външните министри от Евросъюза.

„Това вече е ескалация. Едно е да не участваш, а съвсем други е активно да подкрепяш агресивната война, като предоставяш оборудване на руската страна. Това е различно измерение”, заяви Александър Шаленберг, министър по европейските въпроси на Австрия.

Иран обаче категорично отрече, че е предоставил на Русия дронове или каквато и да било военна техника.

Само преди седмица, Русия стреля с ракети по населени места по време на сутрешния пиков час, убивайки 19 души.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.