27 фирми ще осигуряват зимното поддържане у нас

Над 800 милиона лева са очакваните приходи в хазната от тол такси през следващата година. Това прогнозираха от АПИ и Централното тол управление. На този фон от Пътната агенция заявяват, че 27 фирми ще осигуряват зимното поддържане у нас. Договорите с всички ще бъдат сключени до седмица.

В средата на лятото второкласните пътища попаднаха в обхвата на тол системата. Няколко месеца по-късно Пътната агенция оценява този ход като положителен.

„Oт тогава досега имаме над 30 процента ръст в приходите на месечна база“, посочи инж. Иво Иванов, председател на УС на АПИ.

Парите, събрани от такси, ще се използват за ремонти. „Очакваните приходи за 2023 година приблизително са около 780-820 милиона лева за българската хазна“, посочи Георги Темелков, директор на Националната тол система.

Но и тази сума не е достатъчна за целогодишна поддръжка на инфраструктурата, добавя Иванов. „Минимум милиард и половина са нужни на Пътната агенция, за да може да поддържа пътищата“.

От първи юли бяха вдигнати тол таксите за камиони и автобуси. Ново увеличение ще има след Нова година. На този фон винетките ще поевтинеят с 10 процента. „Който руши – той да плаща, това е максимата. Колкото повече караш и тежиш, толкова повече рушиш и трябва да плащаш. Въпреки това мисля, че пак тол таксите са ни едни от най-ниските в цяла Европа“, подчерта Иванов.

„Въпросът е кога, като въведат тези такси, ще се движим по немски пътища“, заяви Димитров.

Превозвачите имат и други забележки към тол системата. Според тях пътищата втори клас нямат място в обхвата на платената пътна мрежа. „В цяла Европа има само две държави, в които само определени отсечки втори клас пътища попадат в обхвата на тола. Това е безумие. Днес министърът на регионалното развитие каза, че обмислят и трети клас пътища“, каза Димитров.

На този фон от АПИ увериха, че пътното поддържане през зимата е осигурено. „Всеки ден се подписват договори. Днес сме подписали четири, изпълнителите са си купили сол”, посочи Иванов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.