Първи на "Дондуков" 2 дойдоха ГЕРБ-СДС

Партиите в Народното събрание не са се отказали да положат всички усилия да съставят редовно правителство в рамките на 48-ия парламент въпреки че диалогът между тях върви бавно и различията по определени теми остават. Според някои партии президентът може да изиграе ключова роля по време на консултациите. 

Със старта на консултациите при Румен Радев, отговорът дали този парламент може да излъчи правителство става все по-належащ. Вторите на изборите остават твърди в позицията си.

„Ние осъзнаваме огромната важност да има правителство. Ще бъдем конструктивни. Надяваме се да бъде съставено правителство. Но както сме заявили - няма да подкрепим първия мандат и ще останем в опозиция”, категоричен е Петър Кулински, ПП.

„Демократична България” припомниха, че ролята на президента е ключова. „В този период от властовия цикъл президентът влиза в ролята посредник. Да се опита да намери допирни точки за правителство. Ние сме готови да реализираме мандат във всички форми като мандатаносител. И да подкрепим - при условия, които ясно сме определили”, посочи лидерът на ДБ Христо Иванов.

„Възраждане” не виждат възможност за редовен кабинет и отново заговориха за  евроатлантическите партии в НС. ”Като гледам тълпата започва да се превръща в шайка. Така че  - по-скоро трудно могат да се разберат по разпределяне на позиции по постове. Ние една седмица не успяваме да постигнем съгласие по комисиите”, заяви Костадин Костадинов.

Радев пред ГЕРБ: Към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда

БСП,  които на няколко пъти получаваха третия мандат от Румен Радев, също чакат покана за консултации. „Вариантите са 2 - или ще има редовен кабинет, или няма да има”, посочи Румен Гечев, БСП.

И ще отидат при президента с настояване служебния кабинет да внесе нов бюджет, а не да предлага удължаване на този от 2022 година.  „Прочитът е много интересен, но трябва да попитате г-н президента. Но няма логично обяснение. Или си играе двойна игра или... Вчера ние много се изненадахме от позицията на служебния министър”, допълни Гечев.

Най-малките и най- новите в парламента искат мнозинство около определена конструкция.„Силно се надявам. Принципът и идеята за тези консултации е точно този-  да помогнат за диалога. Допълнителните различия трябва да се изчистят тук, в тази сграда”, заяви Стефан Янев от „Български възход”.

Според ДПС единствено редовно правителство може да сложи край на политическата криза, но днес не коментираха темата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.