Повече от 200 души бяха убити от началото им, като сред жертвите има деца на 12 и 13-годишна възраст

Тази нощ са били най-многобройните протести в Иран от началото на масовото недоволство в страната. В повече от 30 града е имало демонстрации и шествия. Вече шеста седмица протестите срещу режима на аятоласите не спират. Повече от 200 души бяха убити, като сред жертвите има деца на 12 и 13-годишна възраст.

Вечерните протести бяха продължение на започналите през деня демонстрации. Никой не може да каже колко хора са участвали, колко са арестувани и има ли задържани.

Напрежението беше предшествано от опита на властите да спрат това шествие. То беше по повод 40 дни от смъртта на 22-годишната Махса Амини. Десетки хиляди се събраха на гроба й, скандирайки "смърт на диктатора" - нещо немислимо съвсем доскоро в Иран. Полицията беше преградила пътищата. Пуснаха и подправено съобщение уж от семейството на Амини да не се ходи на гробищата. Но хората оставиха колите си и ходиха пеша. А краят на колоната буквално не се виждаше.

В Иран полицията стреля по хора, събрали се на гроба на Махса Амини

Смъртта на младата жена в ареста на нравствената полиция е само повод за протестите. Причините са по-дълбоки, казват анализатори на обществените настроения в Иран. Младите в страната не се интересуват от консервативния прочит на исляма, налаган от аятоласите. Няколко студентки не отидоха на лекции в Техеран вчера. А се събраха на митинг със скандирания "Аз съм свободна жена" и обиди към режима. 

Не само жените протестират. В Технологичния университет в Техеран студентите блокираха фоайето, седнаха на земята и започнаха да пеят песен, станала популярна покрай протестите. Текстът е "за нашите сестри" и за "промени в главата, която гние".

Властите в Иран не могат да намерят начин да успокоят страстите. Те използват насилие срещу недоволните, арестуват стотици и забраняват митингите. Същевременно призовават за спокойствие и обещават реформи и недоволните да бъдат чути. Засега нищо от това не работи. От години в Иран не е имало протести, които да продължават месец и половина. Засега няма индикации и за спад на напрежението.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.