Това е най-смъртоносният подобен инцидент в историята на страната

Над 150 са жертвите, загинали при масово струпване на младежи в центъра на Сеул, Южна Корея.

Те се събраха в чест на Хелоуин, след две години на рестрикции заради ковид. При навлизане в тясна уличка, стотици са били премазани от идващите зад тях. Президентът на страната обяви национален траур.  

Десетки ранени са в критично състояние в болниците на столицата Сеул.

Държавата вече обяви, че поема лечението на пострадалите, както и разноските по погребенията на загиналите.

146 загинали и 150 ранени на шествие за Хелоуин (ВИДЕО+СНИМКИ)

Празни улици и импровизирани олтари, на които хората се молят за душите на жертвите. Така изглеждаше популярния сред младежите в Сеул кавартал „Итеуон” ден след трагедията.

Чан Хьон Сук, жител на Сеул заяви: “Тук хората идват да се забавляват. Мисля, че след вчера, ще мине много време, преди тази атмосфера да се върне.”.

Една малка уличка в квартала на купоните стана място на трагедията. Повечето хора, загинали снощи на нея, са тийнейджъри и младежи в 20-те си години. Наклонът на улицата и непрекъснатия натиск на тълпата създал условия, в които жертвите паднали и се задушили.

"Трагедия, която не трябваше да се случва, стана факт в сърцето на Сеул снощи. Моите съболезнования за жертвите на този неочкван инцидент и дано ранените се възстановят възможно най-бързо", Юн Сук Йол, президент на Южна Корея.

Роднини на загиналите отидоха да ги търсят в болниците. Те бяха неутешими, когато разбираха, че техните близки са сред жертвите.

Нейтън Тавернити, посетител от Австралия обясни: "Имаше толкова много хора. Обърнах се и извиках на тълпата, че не могат да продължат напред. Вече виждах колко е лошо положението. Хората бяха толкова груби. Не слушаха предупрежденията. Накрая отне много време на бърза помощ да дойде.".

 

Мнозина държавни и правителствени ръководители от цял свят поднесоха съболезнования. Южна Корея започна разследване на причините, довели до трагедията. Обявеният национален траур започва от днес и ще продължи докато събитията бъдат поставени под контрол, каза президента.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА