Срещата ще се проведе във вторник сутринта

Двете най-големи партии в новия парламент сядат на масата за преговори. Първо в ефира на NOVA излъченият за преговарящ Росен Плевнелиев обяви, че ГЕРБ и „Продължаваме Промяната” ще се срещнат.

От ГЕРБ потвърдиха, че разговорите ще са във вторник, а от ПП изпратиха позиция, в която обявиха, че ще се отзоват на поканата. Бойко Борисов допълни, че не става въпрос за преговори за първия и втория мандат, а единственият вариант е мнозинство около третата папка.

Плевнелиев: Ще има среща между ГЕРБ и "Продължаваме Промяната"

Първата стъпка за ново правителство е в ход. Двете най-големи партии сядат на масата за разговори. „Следващата седмица ще имаме разговори пред камерите между ГЕРБ и ПП”, обяви президентът Росен Плевнелиев.

Срещата ще бъде експертна. Бойко Борисов няма да участва. „Да търсят пресечните точки и да се концентрираме върху това, което можем да изгласуваме”, призова лидерът на ГЕРБ.

От „Продължаваме Промяната” потвърдиха, че ще присъстват. Подчертаха обаче, че това не е среща за подкрепа на първия мандат. Партията изпраща Кирил Петков и Асен Василев.

„Още от самото начало на Народното събрание сме казали, че ще работим, за да се реализират политиките, които обещахме на хората”, уточни Искрен Арабаджиев от ПП.

Подобни мнозинства вече се оформят около законопроектите в парламента, допълни Борисов, но отчете и единия глас „против” новите изтребители, даден от Асен Василев.

„Затова ги е страх да гласуват, защото руснаците гледат и всеки, който е блажил пръсти, бият през тях”, смята лидерът на ГЕРБ.

“Продължаваме Промяната” прие поканата за среща с ГЕРБ

„Предполагам, че позицията на г-н Василев да не гласува и да не подкрепи купуването е, че нямаме гаранция, че най-голямото плащане, което ще извършим, не може да се отложи преди пристигането на първите самолети”, добави Арабаджиев.

Борисов заяви, че вече не вижда възможност за реализация на първите два мандата. „Нито ние го искаме, нито те го искат. Единственото, което остава да правим заедно, е евентуално в третия мандат да правим мнозинства по темите, които да минават”, смята той.

Лидерът на ГЕРБ определи процентът за ново правителство така: „На 100%. Ако няма отговорни политици, то тогава вече трябва да отиваме на президентска република. Да се сменя формулата. Като не можем да бъдем на висотата на парламентарната република, отиваме на режим”.  

Останалите партии в парламента също вярват в евентуалния успех.

„Парламентът има една евроатлантическа тълпа, която има прекрасно разбирателство около важни за България теми. По-скоро важни за унищожението на България”, смята лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Трябва да има кабинет, иначе отиваме на резервния вариант по конституция - да важи бюджета от 2022 г.”, добави Румен Гечев от БСП.

Борисов: Има 100% шанс за формиране на редовен парламент

„Вторият мандат на „Продължаваме Промяната” е пътят и начинът, по който може да се излъчи относително стабилно правителство”, е мнението на Ивайло Мирчев от „Демократична България”.

ДПС и „Български възход” засега запазват мълчание по темата.

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова депутатите да работят около важните за народа теми.

„Все по-объркано става, според мен. Всички политически сили говорят за това как е необходимо стабилно правителство, защото има да извърши важни реформи. И едновременно с това, като че ли разстоянията между тях стават все по-големи”, коментира тя.

Срещата между ГЕРБ и ПП ще се проведе във вторник сутринта в Народното събрание. Тя ще бъде по политики и затова в нея ще участват основно експерти. От страна на ГЕРБ ще бъдат Десислава Атанасова, Кирил Ананиев, Деница Сачева и Делян Добрев. От страна на ПП - освен експертите, и съпредседателите Асен Василев и Кирил Петков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.