Те настояват за по-високи заплати

Ръководството на болницата в Добрич даде на съд медицински специалисти от лечебното заведение след като протестирали за по-високи заплати. В сряда медицинските сестри бяха привикани в съда, но делото беше отложено заради двама нередовно призовани. 

Днес медиците от добричката болница отново започнаха протести, въпреки че ръководството на лечебното заведение е завело искове срещу тях в съда. Повечето от работещите тук твърдят, че е имало натиск от страна на директора на болницата, който ги е принуждавал да подписват заявления за отказ от стачни действия. Въпреки всичко обаче медицинските сестри тук продължават с протестите и настояват за увеличение на възнагражденията им. 

За 12-часово дежурство медицинската сестра Галина Георгиева, която работи в Родилното отделение, споделя, че взима 850 лева основна заплата. “Преди увеличението на 25% - беше 820, сега с увеличението – 1025 лева, аз не съм разписала новия трудов договор, с който още 100 лева ни увеличиха, 1125 лева стана заплатата. Ние искаме да постигнем заплатите ни да бъдат 1500 лева. Работата е много тежка и отговорна”, казва жената, която е служител в болницата вече 46 години, а в сряда получава и призовка. “Изпитах такава болка, че трудът, който толкова години съм дала, стигна до там да бъда призована в съда”, казва Георгиева. 

“За всички в болницата е шокиращо, че сме дали делници и празници от живота си, а сме призовани в съда, че искаме елементарни човешки права”, споделя акушерката Наталия Йорданова.

“Морално ли е един човек, който ежедневно нарушава закона, да сочи с пръст хората, които му изкарват 130 хил. лв на година и да ги даде на съд”, попита Мая Илиева, председател на СБМС, посочвайки директора на болницата. 

“При работодателя няма постъпило писмено искане, което конкретно да сочи какви са претенциите на стачкуващите. Най-общо мога да кажа за трудови възнаграждения и някакви социални придобивки, но какви са те нямаме яснота”, каза адвокатът на МБАЛ Добрич Марине Галева.

Директорът подлага на съмнение законността на стачките през последния месец. Но в съда са призовани не само организаторите, а всички в списъците с протестиращи, обясни директорът на болницата в Добрич. Като намекна, че там са дописвани имена. "Има много колеги, които са писани, че стачкуват, но те не са стачкували. Повече от 80 от колегите, които са въведени в тези списъци, собственоръчно са заявили желанието си да се разграничат от стачните действия", заяви д-р Георги Желязков.

Недоволните обаче твърдят, че колегите им са били принудени да се откажат от протестите. "Бяха отправени закани, заплахи, че ще станат лоши неща, ще останат семействата ни без приходи.
В клинична лаборатория индивидуално са се обаждали на колегите, че ще бъдат дисциплинарно уволнени – упражнява се ужасен натиск", разкри Наталия Йорданова, акушерка в Неонатология.

Директорът отрича да е упражнил натиск. Според специалиста по здравни грижи Елеонора Джамбазова е категорична: "Не може да давам 4 дежурства извън графика, за да взема там сносни пари, за да изкарам месеца – всички работят на 2-3 места", обясни тя. 
Д-р Желязков отбеляза, че увеличение с настоящото финансиране е невъзможно – не само за тази болница, а за която и да е друга.

А дали стачните действия на медицинските работници са законни или не – ще реши Окръжният съд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.