Държавната милост се полага само в изключителни случаи

Десислава Иванчева да бъде помилвана. Това поиска нейната защита, след като вчера бившата кметица на „Младост” влезе в затвора. Съдът реши окончателно, че Иванчева и заместничката й Биляна Петрова трябва да излежат присъди съответно от шест и пет години.

Вече са ясни мотивите на ВКС. Според магистрати поведението на бившата кметица по време на искания и получен подкуп е било „злонамерено и користно”. Съдът е решил да намали допълнително наказанията на двете жени заради по-дългия престой в ареста и продължителността на делото.

Държавна милост за Иванчева и Петрова искат от няколко страни. Адвокатът на бившата кметица обясни, че вече е входирал такова искане в президентската институция. Очаква се това да направят и граждани, които от вчера събират подписка.

Държавната милост се полага само в изключителни случаи, а право да решава кой да я получи е делегирано на вицепрезидента Илияна Йотова.

КРАЙ НА САГАТА “ИВАНЧЕВА”: Бившата кметица вече излежава присъдата си в Сливенския затвор

Часове след влизането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в затвора дойде искане за държавна милост.

„Аз нямам очаквания, но бидейки адвокат и гражданин – настоявам. Ние гражданите губим битката за правосъдие непрекъснато, така че отново ние гражданите настояваме Иванчева и Петрова да бъдат помилвани”, заяви адвокат Николай Хаджигенов.

Според защитата на бившата кметица има ред причини тя да бъде помилвана.

„Целият свят е запознат с делото „Иванчева”. Тя послужи за назидание”, каза Хаджигенов. „Това е извънреден способ и се използва крайно рядко. Аз самия не съм го ползвал никога, но дойде моментът, в който това трябва да се използва. Когато правосъдието не работи, единственото нещо, което може да се направи, е това”, каза Хаджигенов.

Помилването води до безусловно освобождаване на осъдения - изцяло или отчасти от изтърпяване на наложеното му наказание, разказва доц. Наталия Киселова. И е приложимо от момента на влизане на присъдата в сила.

„За всеки отделен казус основанията са различни, за да се постанови висша милост. В този смисъл, не можем да кажем, че всички жени, които са майки, могат да имат основание. Те, разбира се, имат право да поискат, но вицепрезидентът не е длъжна да удовлетвори тяхното искане”, каза доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право.

Няма и задължителни срокове за решението на вицепрезидента.

„Няма срокове, след като бъде подадена молба дали от самия осъден, или от негови близки. Комисия ще прегледа казуса и може да предложи на вицепрезидента, на когото е възложено правомощието, да прецени как да постъпи”, обясни доц. Киселова.

Пред NOVA вицепрезидентът Илияна Йотова отговори лаконично за помилването на Иванчева.

„Когато молбата бъде внесена, както изисква законът, и подписката бъде внесена, ще го коментираме”, каза Йотова.

От май до август тази година Комисията за помилвания е получила 74 молби, сочи справка на сайта на Президентството. На 45 от тях е препоръчан отказ. Две са предложенията за помилване, които все още чакат решение.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.