Правосъдното министерство с нов пакет законодателни промени

Нови критерии към съдията, който ще разследва главния прокурор. Това предвижда механизмът за разследване на обвинител номер 1, съобразен с Венецианската комисия. Записано е, че съдията трябва да е работил като наказателен съдия през последните седем години.

А преди да попаднат съдиите в списъка като възможни разследващи на главния прокурор, ще се търси съгласието им. Избраният ще бъде назначаван като временно изпълняващ функцията прокурор.

Висшият съдебен съвет ще може да отстранява и избира главен прокурор вече не със 17 гласа, а с 13 гласа. Предложенията за законодателни промени ще бъдат публикувани за обществено обсъждане на сайта на Министерството на правосъдието. Те са част от Плана за възстановяване и трябва да бъдат приети до юни догодина.

„Искаме този съдия, който да разследва, освен да е съдия от ВК,  като нов допълнителен критерий -  последните 7 години да е работил като наказателен съдия, за да затвърдим допълнително изисквания за висок професионализъм”, заяви Емил Дечев, заместник-министър на правосъдието.

„Тези хора трябва да проявят обективност в две посоки.  Да не прикриват, ако има нещо. Другата е да не подхранват изкуствено нещо”, заяви правосъдният министър Крум Зарков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.